Karácsony: fővárosi finanszírozással felére csökkentik a daganatos nagyvizsgálatok várakozási idejét

Karácsony: fővárosi finanszírozással felére csökkentik a daganatos nagyvizsgálatok várakozási idejét

A daganatgyanús megbetegedések esetében 14 napról 7 napra csökkentik a nagydiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges várakozási időt Budapesten - jelentette be a főpolgármester szerdán sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely elmondta: a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön szavazhat arról a megállapodásról, amely biztosítja majd azt a célt, hogy felére csökkentsék a nagydiagnosztikai vizsgálatok esetében a várólistát.

A javaslat egy nagyon fontos választási ígéretük végrehajtását szolgálja - fűzte hozzá.

Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka közölte, 2 milliárd forintot fordítanak a célra, és

az összegből 31 ezer 770 CT-, valamint 9 ezer 846 MR-vizsgálatot vásárolnak.

Ez az onkológiai iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálatok 88 százalékos, az MR-vizsgálatok 62 százalékos bővülését jelenti.

Havasi Gábor azt mondta: garantálni fogják, hogy 7 napon belül elvégzik a velük szerződésben álló szolgáltatók a szükséges vizsgálatokat, és további 3 munkanapon belül leletezik a felvételeket. A programnak köszönhetően minden budapesti gyorsabban juthat az ilyen vizsgálatokhoz - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az Eurostat adatai alapján az Európai Unió tagállamai között Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya, és minden negyedik haláleset megelőzhető lenne az országban.