Négyes alá - Hiller István szerint egy ötös skálán "csupán" ekkora a káosz az MSZP-ben

Csoda, hogy már Molnár szerint is a Jobbiknak kedvezhet a szocialista zavar?

"Én alapítója vagyok az MSZP-nek, következésképpen elég sok mozgolódást meg kavarodást láttam, nem ez a legerősebb: ötös skálán négyes alá"

- ezekkel a szavakkal mentegette Hiller István az MSZP belső válságát az ATV kamerái előtt.

A szocialista politikus szerint ugyan lehet, hogy az MSZP-ben bagatell az ilyen szintű káosz, azért egy kormányváltásra készülő alakulat prominensétől mégis nagyon meredek egy ilyen kijelentés, és jól tükrözi, mekkora esélyes is van a szocialistáknak a kormányváltásra. Vagy úgy bármire.

A nem túl lelkes párbajsegéd

A jövő hét elején esedékes Vona-Botka tévévita kapcsán Hiller nagyon visszafogottan nyilatkozott, és inkább abbéli örömének igyekezett hangot adni, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt széles nyilvánosság előtt mondhatja el a saját és az MSZP véleményét.

Ki lesz a Fidesz kihívója? Vona-Botka rangadó hétfőn az RTL Klubon

A portálnak megerősítette az információt Jakab Péter jobbikos szóvivő is. A vita várhatóan hétfőn este kerül képernyőre Baló György műsorában. A nagyjából fél órás beszélgetés felvételről megy majd, de élő-szerűen rögzítik, vagyis közben nem lesz leállás, és vágás sem. Úgy tudjuk, a két ellenzéki kormányfő-jelölt csörtéjét az RTL Klub kezdeményezte, és mindkét fél nyitottnak mutatkozott rá.

Visszafogott lelkesedése valószínűleg annak is betudható, hogy a pártelnök, Molnár Gyula tegnapi, az Inforádiónak adott nyilatkozatában már azt fejtegette:

lehet, hogy a Jobbikban látják majd meg az emberek a kormányváltó erőt.

Összefogdosás

Hiller ugyanakkor mindenkit igyekezett megnyugtatni: nem csak ő és Molnár Gyula, hanem Botka László is részt vesz majd a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval folytatott összebútorozási tárgyalásokon.

Gyurcsány őszinte volt: mindenhol veszíthet a baloldal

A baloldali ellenzéki pártok akár az összes választókerületet elveszíthetik, ha külön-külön indulnak a Fidesz ellen az országgyűlési választásokon - mondta az MTI szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerdán egy gyulai lakossági fórumon. Ezek szerint egyre nyilvánvalóbb a baloldalon, hogy a 2018-as választáson csak díszletként fognak szerepelni a Jobbik és a Fidesz mellett.

Azt ugyan már három-négy nekifutásra sem sikerült elmagyaráznia, hogy akkor Botka László végül hajlandó lesz-e egy listán szerepleni Gyurcsány Ferenccel, vagy sem? Mint emlékezetes: a szocialista miniszterelnök-jelölt ettől többször is elzárkózott, saját pártelnöke ugyanakkor nem zárta ki ilyen kategorikusan a lehetőséget.

Altesti kvalitások

A választmányi elnök Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselőjének azon kijelentésére is reagált, melyben a politikus elég érdekes módon kritizálta a baloldali ellenzéket, közte az MSZP-t is:

"Ha úgy tetszik, mindannyian töketlenek vagyunk."

Hiller erre válaszul úgy fogalmazott:

"Ez egy potens társaság."

Hazudott volna Molnár Gyula?

Lattmann Tamás miniszterelnöki jelölésével kapcsolatban Hiller elmondta: tavaly nyár vége óta tudott a folyamatról, és találkozott is Lattmannal négyszemközt. Burkoltan be is szólt a nemzetközi jogásznak, amiért az kiteregette ezeket az információkat.

Hiller felidézte, hogy két fontos dologról beszéltek:

  • Lattmann vállalná a miniszterelnök-jelölti posztot;
  • amennyiben az MSZP-n belül lesz egy támogatottabb személy, akkor Hiller inkább őt fogja támogatni.

Arra a kérdésre azonban már nem tudott felelni:

miért tagadta le Molnár Gyula a fentieket, és mondta azt, hogy csak szakpolitikusnak kérték föl Lattmannt?

Botka sírva könyörög, hogy végre valaki ledöfje a fenébe - nem mi mondtuk

Fél évvel a 2018-as választások előtt úgy néz ki, tényleg kiszállt a versenyből az MSZP és kapcsolt részei. Botka László stratégiája megbukott, egyértelművé vált, hogy "működésképtelen jelölt", a szocialisták történelmi mélységbe süllyedtek, s már elég idejük sincs arra, hogy kidobják a kapitányt, és újat keressenek - ez a hajó elúszott.

Úton az örök vadászmezőkre

Arról, hogy az MSZP a közvélemény-kutatások szerint negyedszázados mélyponton áll, Hiller a következőket mondta:

ez a belső viták következménye, ha ezek elcsitulnak, ismét növekedni fog a párt.

A teljes megsemmisülés határán az MSZP

A közvélemény-kutatási eredmények szerint az MSZP még az 1990-es (!) országgyűlési választásoknál is gyengébben szerepelne. Az első szabad választások alkalmával a választópolgárok 10,89 százaléka voksolt a kommunista utódpártra, a Medián azt mérte, egy most vasárnap esedékes választáson a szocialisták a választani tudó biztos szavazók mindössze 9 százalékának szavazatára számíthatnak.

Ehhez azonban szerinte az kell, hogy megteremtsék azt a formációt, ami meg tud jelenni a a szavazólapon, és amire a kormányváltást igénylők szavazni tudnak.

Van egy jó hírünk Hiller István számára: Molnár Gyula tegnap már meg is találta ezt a formációt, ami garantáltan megjelenik majd a szavazólapon, a baloldal részéről pedig mindössze annyi munkát igényel a dolog, hogy csendben (vagy zajosan, mindegy) kimúljanak, és hagyják érvényesülni a valódi kormányváltó erőt.

Teljes csőd az MSZP-ben: Molnár Gyula szerint a Jobbik lehet a kormányváltó erő

Az MSZP az október 16-ai választmányi ülésen akar előrukkolni állítólagos programjával, emellett az Inforádiónak nyilatkozó Molnár Gyula pártelnök szerint nem esett kútba a nagy baloldali összeborulás, csupán a mikénten nem tudnak megegyezni a különféle alakulatok. A pártelnök szerint ugyanakkor elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelyben a beloldali együttműködés a Jobbiknak kedvez.