Műbalhé vagy Lázár tényleg nagyon beszólt Orbánnak?

Lázár János: „inkább vagyok elvi konzervatív, mint elvtelen pragmatista:”

KDNP-s társaimmal úgy gondoljuk, hogy a vasárnap mindenki számára legyen munkaszüneti nap – jelentette ki Lázár János a csütörtöki kormányinfón. A miniszter szerint most vereséget szenvedtek, mert nemcsak az ellenzéki pártok, hanem a kormánypártiak többsége is támogatta a boltbezárás eltörlését.

"Ezt a politikai pályafutásom egy vereségének tartom"

- mondta Lázár, aki sajnálja a parlament döntését. Ismét hangsúlyozta (amit már korábban közleményben is megerősített): a távolmaradása nem szavazatot jelent, amelyet a kormány és Orbán Viktor iránti lojalitásból nem adott le a parlamentben.

Ugyanakkor hibás döntésnek nevezte a visszavonást, amely Orbán Viktor irányába tett kritikaként is értelmezhető, ahogy az is, hogy inkább vallja magát elvi konzervatívnak, mint elvtelen pragmatistának.

Újságírói kérdésre, hogy akkor most azokat tartja-e elvtelen pragmatistának, akik megszavazták az intézkedés visszavonását, Lázár kitérő választ adott:

„azokra értettem, akik engem avítt konzervativizmussal vádoltak”.

Lázár János kritikája és „beszólása” akár műbalhé is lehet, tekintve, hogy a miniszterelnök kedden vacsorára volt hivatalos a miniszterhez, akinél éjszakára is maradt és csak másnap délelőtt indult tovább a Vajdaságba. Arról semmit sem lehet tudni, hogy miről eshetett szó közöttük. Lázár János csak annyit mondott a kormányinfón: arról nem beszéltek, hogy le kell mondania a miniszteri posztról a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos álláspontja miatt.