Multik adócsalásait sikálta el a NAV, de a rendőrség szerint ez teljesen okés

Az NNI szerint pusztán a NAV-on belüli szakmai cicaharc volt, de semmi bűncselekmény.

Horváth András 2013 novemberében állt nyilvánosság elé a zöld mappájával; akkor azt ígérte, hogy az abban szereplő ügyek lerántják a leplet a NAV működéséről – bemutatva: az adóhivatal a nagyhalakkal elnéző gyakorlatot folytat.

Nos, a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Kiemelt Ügyek Osztályán készült, a 444.hu birtokába került határozat kimondja, a Horváth feljelentésében szerepelő cselekmények egy kivételével nem bűncselekmények. A dokumentum ugyan sehol sem állítja, hogy Horváth valamelyik kérdésben ne mondott volna igazat, de a történteket nem minősíti bűncselekménynek.

Az eltussolt ügyek mindegyike megegyezik abban, hogy bár a gyanú felmerült a revizorokban, azonban a felettesei leállították őket.

Az NNI szerint ezek kategorikusan nem megítélhető szakmai kérdések, amiben az adóhatóságon belül ment a vita, ezért nem lehet semmiféle visszaélésről beszélni. Ilyen formán az adott üggyel érdemben nem is foglalkozott a rendőrség - pusztán megkérdezték azokat a NAV-osokat, akik a főnökség nevében leállították a vizsgálatokat. A döntési pozícióban lévők szerint viszont nem történt semmiféle leállítás, hanem egyszerű szakmai nézetkülönbség adódott.

Ezzel a magyarázattal meg is elégedtek a nyomozók.

Két eset mindenképpen figyelemreméltó.

A hazánkkal stratégia partnerségi szerződésben álló General Electric esetében a NAV-ellenőrök 42 milliárd forintos adótartozást állapítottak meg. Már a bűnügyi feljelentést is megszövegezték, amikor - és ezt tanúvallomás is bizonyítja, hogy a GE egyik képviselője arról beszélt a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜIG) nevű NAV-részleg vezetőjének, hogy a céggel szembeni adóellenőrzés ügyét majd az adóhivatal egy magasabb osztályán fogja elsimítani.

Ennek megfelelően a GE ügyben érintett revizorokkal a NAV-vezetés közölte, szakmailag nem értenek egyet a nyomozással, ezért leállítják azt. Nem is lett semmi a feljelentésből - a magyar állam által támogatott GE pedig nemrégiben bejelentette, lelép az országból.

A Glencore Hungary ügye ennél is bizarrabb, itt a vizsgálatot követő jegyzőkönyv is elmarasztalta céget több milliárd forint jogosulatlan visszaigénylés miatt, azonban az egyik ügyintéző a statisztika lap megfelelő rovatába olyan számot írt be, ami a "szabj ki büntetést" helyett azt jelentett, hogy "ne csinálj semmit".

A rendőrség kérdésére az érintett munkatárs elmondta, hogy mindez véletlen volt, a rendőrség pedig kizárta a szándékosságot:

„a tévesen kitöltött statisztikai lap önmagában nem alkalmas büntetőjogi felelősség megállapítására, célzat hiányában adminisztrációs hibának tekinthető, mely fegyelmi eljárás keretében vizsgálandó.”

A lényeg itt is ugyanaz, az NNI nem a cég által esetlegesen elkövetett bűncselekménnyel foglalkozott, hanem beérte azzal, amivel a NAV magyarázatként előállt. Azaz a cég háboríthatatlanul folytathatta a tevékenységét.