Eltávolították a magyar zászlókat az intézményekről és több pedagógust kirúgtak Kárpátalján

Eltávolították a magyar zászlókat az intézményekről és több pedagógust kirúgtak Kárpátalján

Egy friss rendeletre hivatkozva eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről az ukrán rendőrség. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését. Volt olyan település, ahol a rendőrséget is bevetették az intézkedéshez 

- írja az Index

Volt olyan település, ahol a rendőrséget is bevetették az intézkedéshez. 

A helyi média beszámolója szerint Fornoson és Dercenben munkácsi feletteseiktől kaptak utasítást az oktatási intézmények vezetői arról, hogy távolítsák el az intézményeik épületeiről a magyar nemzeti lobogót. Állításuk szerint rendelet mondja ki, hogy mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken.

Azokról az épületekről pedig, amelyekről nem önszántukból vették le a zászlót, a hatóság éjszaka távolította el. A rendőrség az ott élők szerint folyamatosan ellenőrzi, visszatették-e a magyar jelképeket. 

Az Index megtudta, a Kárpátalja szerint a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet, ezért - amennyiben létező dokumentumról van szó - kizárólag helyi szintű lehet, emellett magasabb szintű jogszabályba ütközik.

Ukrajna törvényei eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát, különös tekintettel arra, hogy Kárpátalja magyarok által lakott településein nem a magyar állam hivatalos címeres zászlaja, hanem a magyar nemzeti trikolór, a piros-fehér-zöld sávos zászlók kerültek az elmúlt 33 évben is kihelyezésre, amelyek eddig nem zavarták az itt élőket, és nem sértették az érvényben lévő törvényeket sem, az ukrán állami zászló mellett a békés egymás mellett élést szimbolizálták – hangsúlyozta a lap.

Eközben a Munkácsi kistérségben több - a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) közel álló - magyar intézményvezető is kézhez kapta a felmondását. 

A KMKSZ Munkácsi Alapszervezete a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának indokolatlan eltávolítása miatt nyilatkozatot adott ki. Mint írták, „úgy vélik a jelenlegi helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést, ezért a döntés azonnali felülvizsgálatát szorgalmazzák”.