Márciusban 17 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon

Márciusban 17 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon

Az ígéreteknek megfelelően a héten megjelentek a legfrissebb adatok a magyarországi munkanélküliség helyzetéről. Eszerint

márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon. A februári adathoz képest ez 17 ezer fős növekedést jelent,

vagyis a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai azonnal érzékelhetők voltak, azonban részben ciklikus tényezők is közrejátszhattak az emelkedésben - hivatkozik a portfolio.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adattáblájára (az NFSZ a megszokott elemzéssel nem jelentkezett).

Az álláskeresők aránya ugyanakkor csak mérsékelten emelkedett márciusban az aktív népességhez képest: 5,7 százalékról 6 százalékra. 

Bár minden korosztályt érinti a leépítés, az álláskeresők legnagyobb csoportja az 55 év felettiekből került ki. A legnagyobb mértékben az alacsony végzettségűek veszítették el az állásukat, mintegy 9000-rel nőtt az esetükben a munkanélküliek tábora, felsőfokú végzettségűek közül viszont alig váltak munkanélkülivé.

Még szinte el sem indult, máris módosítják a kurzarbeit rendeletet

A kamarák, az érdekképviseletek és a kormány egyetért abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztése alkalmas a munkahelyek megőrzésére - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László közölte, egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni.

Emlékezetes, a járványügyi veszélyhelyzetet a kormány március 11-én hirdette ki, s bár sokan vesztették el az állásukat, sokan vannak azok is, akik kényszerszabadságra kényszerültek, vagy csökkentett fizetés mellett dolgoznak.