Na, jó, ilyen tényleg nincs: ki kellett volna toloncolni a robbantót, de ez valahogy elmaradt

A bajorországi Ansbachban vasárnap este történt robbantás szíriai elkövetőjét

korábban felszólították Németország elhagyására

és kilátásba helyezték kitoloncolását Bulgáriába, egyelőre nem tudni, hogy ez miért nem történt meg - mondta a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az Eurodac uniós menekültügyi ujjlenyomat-nyilvántartó rendszer adatai alapján a 27 éves szíriai férfit Bulgáriában és Ausztriában is regisztrálták.

Ezért a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékjogi kérelme elutasítása után felszólította Németország elhagyására, és figyelmeztette, hogy kitoloncolják, ha nem távozik önként.

Egyelőre nem ismert, hogy miért nem távolították el az országból

- mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője, rámutatva, hogy a kitoloncolás nem szövetségi, hanem tartományi feladat.

Tobias Plate röviddel a tájékoztató után elmondta, hogy időközben sikerült részletesebben feltárni a szíriai férfi ügyében folytatott menekültügyi eljárás tényadatait, amelyek szerint

kétszer is hivatalosan figyelmeztették, hogy kitoloncolják Bulgáriába.

Az első figyelmeztetést még 2014 végén adták ki, a másodikat pedig alig két héttel a robbantás előtt, július 13-án.
 
Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter közleményben tudatta, hogy hatóságok teljes erővel dolgoznak az ügy feltárásán, és még hétfőn személyesen ismerteti a nyomozás első eredményeit.

A szíriai férfi vasárnap este Ansbachban egy szabadtéri koncert helyszíne mellett feltehetően

szándékosan működésbe hozott egy robbanószerkezetet,

amely a hátizsákjában volt. Az elkövető meghalt, 12 ember megsebesült, hárman közülük súlyos állapotban vannak.
 

Ráadásul drogos, és labilis is volt

A férfi lelkiállapota labilis volt, korábban kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták.

A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene. A fickót tehát még úgy sem sikerült kitoloncolni, hogy

  • Menedékjogi kérelmét elutasították.
  • Kitoloncolásáról határozatot hoztak.
  • Több bűncselekményt is elkövetett, köztük erőszakosat is.
  • Ezzel le is bukott, tehát a rendőrség kezére is került, mégis elengedték.


A robbantás helyszíne és a fémdarabokkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép arra utal, hogy nem csupán öngyilkos akart lenni, hanem

igyekezett minél több emberben kárt tenni.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter hétfőn hajnalban a városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a robbantás

iszlamista öngyilkos merénylet lehetett.

A hatóságok vizsgálják, hogy a robbantónak volt-e kapcsolata iszlamista körökkel. Az biztos, hogy nem vonta magára a hatóságok figyelmét radikális vallási, politikai nézetekkel.