Na, most jöttünk teljesen zavarba: Orbán szerint a népszavazásnak nincs politikai jelentősége, csak "érzelmi"

A kormányfő úgy fogalmazott: "kivonulni nem lehet, ennek az országnak vagyunk a polgárai, ha nem veszünk részt a döntésben, bejelentjük, hogy elfogadjuk a többiek részvételével született döntést".

Orbán Viktor szerint van jelentősége, de

"inkább érzelmi jelentősége van annak, hogy érvényes lesz-e a népszavazás."

Hozzátette: az ember szeret olyan közösséghez tartozni, amelynek tagjai tudják, mi fontos és mi nem, és amikor fontos ügyről van szó, képesek egyszerre mozdulni.De

"politikai értelemben a részvételnek nincs jelentősége."

- jegyezte meg. A kormányfő azt mondta, a részvétel a magyar nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak a magyarok, "vagy csak össze vagyunk hajigálva".

A migránsválság megoldásáról közölte,

"a segítséget kellene küldeni, nem pedig a bajt behozni az EU-ba."

Ezért a jó segítés az, ha nem elvonják az erőforrásokat, embereket a világ nehéz sorsú térségeiből, hanem a jó képességű embereket is segítik ottmaradni és szerepet vállalnak ezeknek az országoknak a fejlődésében - hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredménye, akkor "hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába" és elindul Brüsszelbe. Elmondta, az uniós vezetőkkel azt beszéli meg, mi lesz azzal a brüsszeli döntéssel, hogy ha sok migráns érkezik a kontinensre, akkor felső korlát nélkül, kötelező erővel szétosztják őket a tagállamok között. Magyarországnak meg kell változtatni ezt a szabályt - tette hozzá.

Ha a magyar nép egyértelművé tette mit akar, vagy mit nem akar, akkor ennek érvényt kell szerezni Brüsszelben - közölte a miniszterelnök. A magyar népszavazás nem azért fontos, mert sok ember mondott valamit, hanem azért, mert egy demokráciában, ha az emberek mondanak valamit annak súlya van, nem lehet figyelmen kívül hagyni - fejtette ki, rámutatva arra, hogy az EU demokratikus közösségnek tartja magát.

Orbán Viktor beszélt arról is, az európai demokrácia egyik legcsúnyább történetének, erőszaktételnek tartja, hogy az Európai Unióban négy tagállamot - Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Romániát - átverve született döntés a kötelező kvótáról.

  Érdekes volt Orbánnak az az elejtett félmondata is, mely szerint

"a kormány már tárgyal arról, hogy önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységeket állítson fel."

Ez a gondolat azért lehet figyelemreméltó, mert a Gyurcsány-kormány idején betiltott, és az Orbán-kormány idején is kitartóan üldözött

Magyar Gárda pontosan erről szólt - volna, ha hagyják.