Havi 1,25 milliót kap az V. kerülettől a korrupcióval gyanúsított agrárállamtitkár korábbi cége

Havi 1,25 milliót kap az V. kerülettől a korrupcióval gyanúsított agrárállamtitkár korábbi cége

A 2020. szeptember 7-i szerződéskötés óta

havi 1 millió 249 ezer forint plusz áfa összeget kap Belváros-Lipótváros Önkormányzatától

Nagy Jánosnak, az Agrárminisztérium korrupcióval gyanúsított volt helyettes államtitkárának korábbi cége. A Iustum Consulting Kft. ezt az összeget adatvédelmi tisztviselőt támogató feladatok elvégzéséért kapja – derül ki az V. kerületi önkormányzatnak lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Nagy Jánost tavaly decemberben vették őrizetbe korrupció gyanújával. A férfi a Taby-Agro Kft.-ben 5 százalékos üzletrészt szerzett. Az ügyészség gyanúja szerint Nagy társaival együtt a Taby-Agro révén 830 milliós állami támogatással egy beruházást valósított volna meg egy újonnan megvásárolt atkári földterületen, ehhez a cég 250 millió forint önerőt biztosított volna. Az ötéves kötelező fenntartási idő leteltével pedig a beruházást a cég a kölcsön fejben visszaadja a befektetőnek, így a földterület értéke elérte volna az 1 milliárd forintot.

Nagy János vállalta, hogy mint a Nemzeti Földügyi Központ elnökhelyettesével és egyéb vagyonkezelő szervekkel kapcsolatban álló hivatalnok segít a pályázat elnyerésében, cserébe részesedést kért (és kapott) a cégben.

Később Nagy a részesedését átruházta arra a Iustum Consulting Kft.-re, melyben Nagynak 50 százalékos részesedése volt. A Taby-Agro Kft.-t ugyanekkor feltőkésítették, és abban így Nagy cégének már 10 százalékos tulajdoni hányada, valamint ennek megfelelő szavazati aránya volt.

Négyszeres hasznot remélt a bilincsben elvitt Nagy és társai - Íme, a részletek

A bilincsben elvitt Nagy János helyettes államtitkár cégének Taby-Agro Kft.-ben fennálló üzletrészének felét - derül ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek a Cégbírósághoz megküldött határozatából. Mint arról lapunk múlt hét csütörtökön elsőként beszámolt, Nagy 5 százalék üzletrészt szerzett a 2020.

Nem sokkal a botrány kirobbanását kiderült, Nagy Iustum Consultingja önkormányzatoknak és állami cégeknek is dolgozott. Lapunk kiderítette, a korrupcióval gyanúsított államtitkár viszont két nappal őrizetbe vételét követően eladta a Iustum Consultingban fennálló 50 százalékos üzletrészét.

Két nappal őrizetbe vétele után eladta jól menő cégét a korrupcióval vádolt helyettes államtitkár

December 4-i keltezéssel, azaz két nappal azt követően, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupció gyanújával őrizetbe vette Nagy Jánost, az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, a politikus eladta a Iustum Consulting Kft.-ben levő, 50 százaléknyi üzletrészét üzlettársának - derül ki a Cégbírósághoz beküldött dokumentumból.

Bár mindössze egyetlen Iustum Consulting-szerződésről van szó, a fideszes önkormányzat nem kapkodta el a válaszadást. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény ugyanis 15 napos határidőt ad az adat kiadására, mely egyszer 15 nappal hosszabbítható meg, Orbánék azonban a felhatalmazási törvény adta jogkörükkel élve májusban felülírták a törvényt, a határidőt 45 napra tolták ki, mely egy alkalommal 45 nappal meghosszabbítható. Ezt a rendelkezést a második rendkívüli jogrend alatt, novemberben is hatályba helyezték. A december 7-én kelt adatkérésünket így január 20-án meghosszabbították arra hivatkozva, hogy adatigénylésünk 45 napos határidőben történő teljesítése a közfeladatot ellátó szervnek (azaz az önkormányzatnak) a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását továbbra is veszélyeztetné.

A magyarázkodó szöveg onnan lehet ismerős hogy Hadházy Ákos adatigénylését ugyanezzel az indoklással hosszabbította meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ám Müller Cecília országos tiszti főorvos véletlenül a képviselőnek is elküldte azt a kollégáinak szánt levelet, hogy a tényleges indoklás helyett csak a jogszabályi hivatkozást küldjék el. Ekkor vált mémmé az

Erre nincs jobb szövegünk?

mondat is.