Orbán főtanácsadója szerint logikus reakció, ha a kereskedők védekeznek a hatósági árakkal szemben

Orbán főtanácsadója szerint logikus reakció, ha a kereskedők védekeznek a hatósági árakkal szemben

A kereskedők védekezni fognak. Mindenki tudja, hogy a kereskedőknek le kell nyelniük ezt a veszteséget. Ha nem akarják lenyelni, akkor kivédekezik, a leglogikusabb, ha más termék árán kompenzálnak – mondta Nagy Márton, az InfoRádió Aréna című műsorában a hatósági áras termékekkel kapcsolatban.

A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerint ugyanakkor a kereskedők azért nem emelik meg más termékeik árát – ezzel csökkentve az állam által rájuk rótt veszteségeket -, mert az ár kihat a keresletre, és minél magasabb valaminek az ára, annál alacsonyabb a kereslete.

Mint ismert, a kormány az utóbbi hónapokban olyan gazdasági intézkedéseket vezetett be, melyek nem az államkasszát, hanem a piacot sújtották: első körben ilyen volt az üzemanyagárak maximalizálása, melyek a benzinkutakat sodorták a csőd szélére, és most ilyen a hatósági áras csirke farhát, aminek a beszerzési árától függetlenül a kormány akarja megmondani, hogy egy kereskedő mennyiért adhatja el. Ezeket az intézkedéseket a kormány úgy használja fel választási kampányelemként, hogy közben az államnak egy forintjába sem kerül. Az intézkedéseket a kormány előrelátó módon a választások után tervezi visszavonni.

A főtanácsadó szerint egyébként a legfontosabb dolog a következő hónapokban az, hogy az ár-bérspirál kialakulásának már a kockázatát is megakadályozzák, ami lényegében azt jelenti, hogy a cégek a megemelkedett bérköltségeket ne áremeléssel viszonozzák, mert az növeli az inflációt.