Sötét ügyekhez használhatják fel Nagykőrösön a Fradi és az Újpest öregfiúk csapatát

Sötét ügyekhez használhatják fel Nagykőrösön a Fradi és az Újpest öregfiúk csapatát

Vélhetően fogalmuk sincs a Fradi és az Újpest öregfiúknak, hogy mihez adják a nevüket a ma délután Nagykőrösön sorra kerülő gálameccsen. A városban olyan futball élet zajlik, ami még a kis magyar foci történelemben is külön fejezetet érdemelne.

A gála apropója a 400 millió forint közpénzből megépült labdarúgó klubház ünnepélyes felavatása. Csakhogy a házigazda már nem az egykor szebb napokat látott Nagykőrösi Kinizsi SE, hanem a MozGo-Nagykőrös SE amely a Kinizsi helyett szerénykedik a megyei  negyedosztályban. Elvileg tehát ők lennének a házigazda, és nem a Roma-Gól amely a Kinizsi utódja, de egyébként csak egy fiktív csapat, amely ráadásul nem is nagykőrösi, hanem kókai illetőségű. Egészen pontosan Kókán a cigánysoron van hivatalosan bejegyezve egy cégtemetőnek használt címre a Patyomkin foci klub. Így aztán nem volt különösebben meglepő, hogy a helyi roma vezető nem tudott arról, hogy ott - legalábbis papíron - foci csapat működne. 

A programot nézve tehát nem játszik majd sem a MozGo-Nagykőrös SE, sem pedig - fiktív jellegénél fogva - a Roma-Gól SE ezen a gálameccsen, ahol a Nagykőrös Old Boys csapata lép pályára először a Ferencváros Öregfiúk, majd az Újpest Legendák Klubja ellen.

De, hogyan lett a patinás Nagykőrösi Kinizsi SE-ből, Roma-Gól és hogy miért éppen klubházat építettek 400 millióból egy negyedosztályban szerénykedő csapatnak más sportcélú fejlesztések helyett, illetve egészen pontosan kié a nagykőrösi sportklub, vagyis ki rendelkezik az ingó és ingatlan vagyon felett, és egyáltalán ki felelhet azért, hogy Nagykőrösön ilyen képtelen helyzet alakult ki, régóta beszédtéma a városban. 

Most azonban már a rendőrség is foglalkozik a számtalan kérdést felvető üggyel, aminek úgy tűnik, már semmi köze a focihoz, főleg nem az Újpest és a Fradi öregfiúkhoz.

Korábban az Alfahír is beszámolt arról, hogy 2019-ben a Nagykőrösi Kinizsi vágott bele egy beruházásba, mondván, a patinás múlttal rendelkező focicsapatuk pályája igencsak rossz állapotba került, ezért szükségessé vált egy kiszolgáló épület létrehozása. A klubház megvalósítását sokan feleslegesnek tartották, mivel a hányattatott sorsú labdarúgó egyesületet 2020 januárjában visszaléptették a klub elnöke, Sohajda Márk - egyben helyi fideszes önkormányzati képviselő - vezetése alatt felhalmozott 50 millió forintos tartozása miatt. A sportegyesületet azonban semmi sem tántoríthatta el, így a Nagykőrösi Kinizsi az új klubház építésére mintegy 200 millió forintnyi tao és nagyjából 200 millió forintnyi önkormányzati támogatást szedett össze, azonban ez is kevésnek bizonyult, s nem fizették ki a vállalkozót.

Ez már akkor felkeltette sokak figyelmét, de néhány újságcikken és a közösségi oldalakon megjelent írásokon kívül érdemben nem történt semmi. Pedig a klub névváltoztatásához átvitt értelemben, de ugyanúgy használhatták fel a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium nyugdíjas igazgatójának Suba Lajosnak a nevét, mint például az FTC és az Újpest „brandjét” a mai gálához. Sem a zöldek, sem a lilák, sem pedig a Kinizsi megszűnését jelentő dokumentum aláírója nem tudta mihez adja a nevét és a jó hírét.

Suba Lajosnak a neve és aláírása szerepel ugyanis azon a dokumentumon, amelyet a járvány miatt csak nemrég tudott megtekinteni a Budapest Környéki Törvényszéken az üggyel szintén foglalkozó Kiss Zsoltné Berényi Tünde, a Heti Hírek vezető szerkesztője.

Zágráb Nándor, a Jobb Nagykőrösért Egyesület önkormányzati képviselője később megerősítette, hogy valóban Suba Lajos neve áll a dokumentumon, mint a Kinizsi felügyelőbizottságának az elnöke.

Az ő aláírása áll ezen az íráson, ami rögzíti a Nagykőrösi Kinizsi SE megszűnését. Én amikor ezt megtudtam, azonnal felhívtam. Ugyanúgy megdöbbent mint én és közölte velem, hogy ő nem volt az elnöke a felügyelőbizottságnak, sőt még tagja sem volt a testületnek

- mondta el az Alfahírnek Zágráb Nándor.

A Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje közölte, Suba Lajost korábban a fideszes klubelnök Sohajda Márk hívta fel azzal, hogy  a Kinizsi teljes tagsága kilép az egyesületből, és jó lenne, ha ezt ő is megtenné. Suba Lajos azonban jelezte, ő már régóta nem tagja a Kinizsinek, de Sohajda állítólag azt mondta neki, a neve valamiért mégis benne maradt a nyilvántartásban, ezért alá kellene írni a kilépést. Azonban Sohajda Márk nem a távozását kifejező dokumentumot iratta alá vele, hanem a közgyűlés jelenléti ívét, amely a jegyzőkönyv alapján úgy szól, hogy az aláírók megszavazták az egyesület átadását a kókai Roma-Gól SE-nek.

Ezt írta alá jóhiszeműen Suba Lajos és nem a klubból való kilépését és ez az információ már elegendő volt ahhoz, hogy megtegyem a rendőrségi feljelentést ebben az egészen elképesztő ügyben

- mondta el a lapunknak nyilatkozó Zágráb Nándor önkormányzati képviselő hozzátéve, hogy a dokumentumon a jegyzőkönyv szerint a közgyűlés Nagykőrös, Balla Gergely utca 2. szám alatt volt (ez egy magánház, egyébként ide volt bejelentve a Kinizsi székhelye is), de Suba Lajos ott nem volt. Ezzel szemben Dr. Körtvélyesi Attila fideszes alpolgármester jegyzőkönyvvezetőként azt írta alá, hogy mindez a közgyűlés keretében a Balla Gergely utcában zajlott.

Zágráb Nándor ezután tett feljelentést a rendőrségen.

Kerestük Suba Lajost, akit érzékelhetően megviselt ez az egész, ezért nem is akart nyilatkozni az ügyről, de annyit elmondott, hogy egykori tanítványai voltak, akik ebben részt vettek.

Zágráb Nándor, Nagykőrös ellenzékben lévő önkormányzati képviselője a helyi Jobbik vezetőjével korábban felkereste Kókán a régi-új sportegyesület székhelyét, amit 4227 helyrajzi számával jelöltek. Az ottani kisebbségi vezetőt kérdezve kiderült, kaptak egy levelet a kormányhivataltól, amiben az szerepelt, hogy valóban erre az ingatlan címre jegyzeték be a Roma-Gól-t.

Az iratból azt is megtudták, a polgármester minderről tudott, mivel szerepelt rajta az aláírása, miközben a nagykőrösi közvéleményt a változásokról valamiért elfelejtették tájékoztatni.

Ekkor lepleződött le, hogy ez alatt a cím alatt gyakorlatilag egy cégtemetőről van szó, mint megtudtuk több vállalkozás is ide van bejegyezve 

- tette hozzá Zágráb Nándor aki szerint meg kell vizsgálni, hogy törvényesen működtek-e vagy sem, ugyanis a Nagykőrösi Kinizsi SE-nek, ahova a pénz került, vagyis a Roma-Gól-nak az elnöke, Sohajda egyben a Jogi, Gazdasági és Közbeszerzési bizottság fideszes elnöke is.

A közönség bizonyosan nagy szeretettel fogadja majd Nyilas Eleket, Zoran Kunticot vagy éppen az Újpest legendáit, de közben a helyiek nagy része is pontosan tudja, hogy a 400 millióból megépített klubház mögött sötét ügyek lehetnek. Ezt kell most már a hatóságoknak kideríteni. Egy bűncselekmény, a közokirat hamisítás már megvalósulhatott, amikor Suba Lajos aláírását felhasználva tüntethették el a Kinizsi minden ingó és ingatlan vagyonát.