Így vezeti félre a NAV azt, aki a kamupártokkal kapcsolatos közpénzekről érdeklődik

Pedig a Fidesz azt ígérte, hogy nem lesz visszaélés.

Két héttel ezelőtt hétfőn próbáltam megtudni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy kiderüljön, mennyire jött be a fideszes ígérgetés a kamupártok elszámoltathatóságával kapcsolatban. A következő kérdéseket tettük fel telefonos egyeztetés után a sajtóosztálynak:

„A 2018-as országgyűlési választáson induló, de a szavazatok számát tekintve 1% alatt teljesítő jelölő szervezetek és jelöltek állami kampánytámogatására vonatkozó visszafizetési kötelezettség elmulasztása miatt hány eljárást kezdeményezett a Magyar Államkincstár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál?”

„Hány olyan eljárás van, ami sikerrel zárult az egy százalék alatt teljesítő pártok és jelöltekkel szemben, ezen eljárások során pontosan mekkora részét sikerült behajtani a tartozásnak?”

A NAV türelmet kért arra hivatkozva, hogy a kérdések megválaszolása időigényes. Négy nappal később telefonon érdeklődtem, hogy mikorra várhatom az adatokat. Még egy kis türelmet kértek, majd pár perc múlva a következő válasz jött tőlük:

„A NAV a feltett kérdésire törvényi rendelkezés okán – adótitok – nem válaszolhat.”

Ennek ellenére múlt szerdán kiderült, hogy a kamupártok összesített, 2,6 milliárd forintos tartozásból 8169 forintot sikerült behajtani. Ez egy darab sikeres eljárást jelent, amelyet a 194 millió forintot elsíboló Sportos és Egészséges Magyarország Párttal szemben indítottak.

A kamupártokra vonatkozó információt Szél Bernadett közérdekű adatigénylés után kapta meg a NAV-tól. 

Az adóhivatal Alfahírnek küldött válasza alapján azonban adótitoksértést követhetett el a független országgyűlési képviselő, hiszen pontosan azokat az adatokat hozta nyilvánosságra, amelyeket a NAV adótitokra hivatkozva nem adott ki. Szél Bernadett portálunk megkeresésére azt mondta:

„Közpénzről van szó, korábban a stratégiai döntések és a tao-pénzek kapcsán is azt mondta ki a bíróság, hogy a közpénzek elköltésének megismerésére vonatkozó állampolgári érdek erősebb, mint annak az érdeke, aki az információt titkosítani akarja.”

Kérdéseinket még múlt csütörtökön elküldtük a NAV sajtóosztályának is. Nem is tudom, hogy mit hittem, amikor válaszban reménykedve emailt írtam. Azt biztosan nem gondoltam volna, hogy öt nap nem lesz elég arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megtalálja a probléma okát. Pedig így volt, öt nap után sem érkezett válasz az újabb telefonos és drótpostás megkeresést követően. 

Amikor újfent érdeklődtem azzal kapcsolatban a sajtóosztályon, hogy vajon Szél Bernadett követett el adótitoksértést, vagy a NAV állított valótlanságot, amikor azt írták, hogy a kamupártokkal kapcsolatos behajtások adatai adótitoknak minősülnek, akkor a következő választ kaptam:

„Várjon a hivatalos válaszra.”

Hát, köszönöm. A NAV védelmében legyen írva, hogy ezt a gyatra behajtási eredményt (a 2,6 milliárdos össztartozáshoz képest 8 ezer forint) én is igyekeznék foggal-körömmel eltitkolni.