EU-s pénzek: Navracsics Tibor nem tartja meglepőnek a mai bizottsági döntést

EU-s pénzek: Navracsics Tibor nem tartja meglepőnek a mai bizottsági döntést

Rendkívüli kormányinfón értékelte az Európai Bizottság szerdai döntését az uniós pénzekért is felelős miniszter.

Rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerdán, és a tájékoztatón ezúttal Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is megjelent.

Navracsics Tibor megerősítette, az Európai Bizottság mai döntésében új elem az, hogy a testület az újjáépítési tervünket elfogadásra ajánlja, így ez az első alkalom, hogy a Bizottság szerint a terv elfogadható. A magyar helyreállítási terv az EU-s értékelés szerint nagyon magas szinten van, és egy kategóriát leszámítva nagyon jó értékelést kapott - fűzte hozzá az uniós pénzekért is felelős miniszter.

Fontos volt számunkra, hogy az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet elfogadásra ajánlja

- fogalmazott Navracsics, aki elmondta, szerinte nem kis büszkeség, hogy a mi tervünk a legkiválóbbak között van.

Felidézte, hogy másfél évig folyt a megállapodás előkészítése, és ennek most "meglett a gyümölcse" - fogalmazott.

Örömmel nyugtázta, hogy hamarosan aláírhatják a helyreállítási támogatással kapcsolatos megállapodást, ezért szavai szerint bízik benne, hogy az megnyitja a lehetőséget a kohéziós pénzekhez történő hozzájutáshoz is.

A miniszter azt sem tartja meglepőnek, hogy az EU 3 operatív programjában szereplő 65 százalékos felfüggesztési javaslat ugyanaz, mint szeptemberben volt.

Olyan határidők is vannak még, melyek még előttünk vannak

- jelentette ki az elkövetkező időszakkal kapcsolatban.

Navracsics reméli, hogy 2023-ban meg tudják majd győzni az Európai Bizottságot és a decemberben végső döntést hozó tanácsot is arról, hogy minden forrást folyósítsanak.

Egyúttal azt ígérte,

a kormány nem akar mismásolni, teljesíteni fogják a vállalásaikat, ezért szerinte jövőre biztosan meg fognak majd érkezni a pénzek.

Ismeretes, az Európai Bizottság szerdán döntött arról, hogy támogatja a gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára, ehhez viszont szigorú kondíciók társulnak. Közben a Bizottság szintén bejelentette, változatlanul azt javasolja, hogy függesszék fel a 2021-2027-re szóló 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) kohéziós, felzárkóztatási támogatást, amíg az Orbán-kormány nem teljesíti maradéktalanul az ahhoz szükséges feltételeket.