Négy éve élt illegálisan Belgiumban, bűnöző is volt, mégsem zavarták haza a machetés támadót

Kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt,

de terrorizmussal eddig nem hozták összefüggésbe az algériai származású támadót, aki bozótvágó késsel sebesített meg két rendőrt szombat délután a dél-belgiumi Charleroi-ban - közölte sajtótájékoztatóján Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap. Eközben a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap internetes oldalán azt közölte, hogy

az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta

a két rendőrnő ellen elkövetett gyilkossági kísérletet.

A biztonsági szolgálatok rendkívüli ülését követően a miniszterelnök elmondta, hogy "terrorista gyilkosság kísérlete" miatt indítottak vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a 33 éves támadó egyedül, vagy terrorista csoport tagjaként hajtotta-e végre tettét.

A belga főügyészség vasárnapi közleményében K.B.-ként azonosította a támadót,

aki 2012 óta illegálisan él Belgiumban.

Tehát, akkor összegezve: Monsieur K.B.

  • négy éve élt illegálisan az országban.
  • Ez idő alatt több bűncselekményt is elkövetett.
  • Ez a két tényező együtt sem volt elég ahhoz, hogy hazaküldjék.
  • Még egyszer: 4 (négy) évig.

A belga államnak megérte türelmesnek és elnézőnek lennie Monsieur K.B-val. Nem csak azért, mert hálából machetével vagdosta össze egy rendőrnő arcát, hanem azért, is, mert máris akadtak követői, akik hasonló módon szeretnék kifejezni köszönetüket a befogadó Európának. Vasárnap újabb, bozótvágó késsel felfegyverkezett embert vettek őrizetbe a kelet-belgiumi Liege városában. Ez utóbbi esetben az információk szerint a török származású fiatalember ismert a rendőrség előtt, noha eljárás még nem folyt ellene. Az illegálisan Belgiumban tartózkodó húsz év körüli férfi ugyan nem használta a kést, de őrizetbe vették, kihallgatása zajlik.