Negyedmillió lőfegyver került a magyar állampolgárok kezébe, de ez igazából lótúró!

Negyedmillió lőfegyver került a magyar állampolgárok kezébe, de ez igazából lótúró!

Az Országos Rendőr-főkapitányság nyilvántartása szerint a természetes személyek 250 809 lőfegyvert tartanak maguknál – tudta meg az Index. Ez édeskevés! Cikkünkből kiderül, hogy miért.

Először is a képet árnyalja, hogy a rendőrség tudomása szerint mintegy negyedmillió lőfegyverből 214 007-et csupán vadászati céllal tartanak.

Önvédelemre mindösszesen 3696, munkavégzésre 5917, személy- és vagyonvédelemre 1645 engedélyezett lőfegyver forog a magyarországiak kezében.

A fennmaradó lőfegyvereket pedig többnyire filmgyártás, színház- és hagyományőrzés, céllövészet, oktatás, sportlövészet céljából tárolják. Tehát a vadászfegyverekhez hasonlóan ezeket sem a közbiztonság érdekében használják.

A Jobbik úgy véli, hogy ez édeskevés.

A bűnöző úgyis fegyverhez jut, ha akar – és akinek mindenáron pénz kell, például drogra, annak a kezében bármi fegyverré válhat

- fogalmazott Adorján Béla, a Jobbik elnöke véleménycikkében. Éppen ezért a drákói fegyvertartási szabályok kiszolgáltatottá tesznek minket a bűnözőknek.

A téma összetettségét jelzi, hogy Adorján korábban az Ercsiben történt tömegverekedés kapcsán még arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon megjelent a fekete fegyverkereskedelem. Ezért azt kérte a kibontakozó közbiztonsági-krízist letagadó Orbán-kormánytól, hogy „ne lehessen kalasnyikovokat, kézi lőfegyvereket, vagy akár szamurájkardokat látni a magyar utcákon, a magyar emberek biztonságát kockáztatva!”

Ezzel együtt az országos közéletbe a közelmúltban berobbanó rendpárti politikus későbbi nyilatkozataiban már arra is utalt, hogy a törvénytisztelő, felelősségteljes magyar embereket illetően bizonyos könnyítések bevezetésére lenne szükség. Különösen az otthonaik biztonsága érdekében. Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője már jelezte az Országgyűlésben, hogy az utóbbi ügyön már dolgoznak.

Gáz- és riasztófegyverek

Az Index arra is emlékeztetett, hogy a gáz- és riasztófegyvereknek esetén csak a viselés az engedélyköteles, a birtoklás nem. A gáz- és riasztófegyver-viselési engedélyek száma 73 587, de egy engedéllyel rendelkező személynek akár több fegyvere is lehet, ami matematikailag tovább csökkenti az önvédelemre potenciálisan képes magyarok számát.