Nem adták még fel a franciák

Bár áprilisban úgy tűnt, az Alstom kiszállt, most mégis megüzenték, nem sokkal drágábban vadonatúj szerelvényeket szállítanának.

A nyár közepére a BKV mindenképpen győztest hirdet a 3-as metró szerelvényeinek 65 milliárd forintosra becsült felújítására kiírt tenderen. Kiderült: a versenyben maradt pályázók mindegyike orosz hátterű. Így a kocsik eredeti gyártójával valójában belső lobbiháborút vív az ukránokkal dolgoztató észt cég. A francia Alstomnál viszont úgy nyilatkoztak, nem sokkal drágábban, de új szerelvényeket hoznának.
 
Több mint száz kérdésünkre kell válaszolnia a 3-as vonalon futó 222 metrókocsi felújításáért két versenyben maradt pályázónak, az orosz Metrowagonmashnak és az észt Skinest Railnek – mondta a Magyar Nemzetnek Bolla Tibor. A BKV Zrt. vezérigazgatója szerint a tenderről a bírálóbizottság, majd a fővárosi közlekedési cég igazgatósága július közepéig dönt.
 
A lap birtokában lévő adatok megerősítik: az észtországi cég az ukrajnai Kemencsukban működő Krjukovszkij vagongyárral végeztetné a metrófelújítást. A háttérben viszont a Skinest tulajdonosa, az észt és ír állampolgárságú orosz üzletember, Oleg Ossinovski áll, akinek vagyonát százmilliárd forintosra becsülik. 
 
A magyar Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel együttműködő Metrowagonmash szintén stabil hátterére, a gyártmány ismeretére, az ukrán helyzetre és a Skinest hiányosságaira épít. Ismeretes, a kormány tavaly a szerelvények felújítása mellett döntött, és a fővárosi hitelfelvételhez csak ebben a formában adnak állami garanciát. A kiírásra hét társaság jelentkezett, és a két versenyben maradt cégen kívül a spanyol CAF, a cseh Skoda és az Alstom jutott tovább, ám a franciák idén áprilisban kiszálltak.
 
Vagy mégsem?
 
A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Deák László, az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: rövid határidőn belül 37 új hatkocsis metrószerelvényt szállítanának 75-81 milliárd forintért.
 
Az Alstom esélyeit azonban kezdetektől fogva rontotta, hogy a francia gyártó kettes, majd a négyes metró szerelvényei kapcsán is - fogalmazzunk úgy - ellentmondásos teljesítményt nyújtott.