Nem szavazott a titkosításról a paksi MSZP-elnök

Komoly balhé kerekedett tegnap abból, hogy a jobbikos  Apáti István nem volt jelen két, kétharmados törvény szavazásakor. Ám a nap legfurcsább nem-szavazása mégis az MSZP-hez kötődik.

Heringes Anita "a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról" szóló javaslatról (a hosszú cím mögött szemérmesen a Paks2 szerződés adatainak 30 évre való titkosítása is megbújik) nem szavazott. Holott az Országgyűlés honlapjának tanúsága szerint jelen volt.

Vagyis nem azért nem szavazott mert valahol máshol tartózkodott - hanem azért, mert nem akart.

A képviselő asszonyról  ezen kívül egyébként két dolgot érdemes még tudni.

  • A parlament harmadik legfiatalabb tagja, így 2014 májusában az Országgyűlés alakuló ülésén korjegyző volt.
  • 2012 óta az MSZP paksi szervezetének elnöke.

A kommunikáció szakon végzett politikusnak persze esze ágában sincs magára rántani a kockás terítőt azzal, hogy paksiként ellenezze az atomerőmű bővítését. A választási kampány idején még kifejezetten komoly lehetőségeket látott a projektben. Tavaly tavasszal Heringes úgy vélte:

"Becslések szerint a beruházásból 25, de akár 30 százalékos lehetne a hazai beszállítók részesedése, ami nem csak Paks, a környező települések, de a Duna túlsó felén fekvő, kalocsai térség fejlődését is előmozdíthatják."
 
A szocialista képviselő ugyan többször is kikelt a szerinte átláthatatlan finanszírozás és az oroszokkal kötött szerződés feltételei ellen, ám arra ügyelt, hogy magáról a beruházásról egy rossz szót se szóljon. Még februárban is csak azon kesergett, hogy a titkosítás miatt "csökken az atomerőmű társadalmi elfogadottsága".
 
Heringes szavazata (illetve nem szavazása) kellemetlen helyzetbe hozhatja az MSZP vezetését a csütörtöki budapesti párttanácson, ahol a párt formálódó "zöld szárnya" követelni fogja, hogy szögezzék le: nem értenek egyet "semmilyen új atomerőmű létesítésével".  Az újpesti elnök, Trippon Norbert levélben fordult a párt tagságához, amelyben "zöld gazdaságfejlesztési modell" kidolgozását sürgeti, és követeli, hogy az MSZP mondja ki: "Magyarországon végleg véget kell vetni az atomenergia korszakának."
 
Ha ezt a határozatot elfogadják, Heringes Anitára nehéz beszélgetések várhatnak, otthon Pakson...