Nem született még Egerről ilyen jó dal - vagy mégis?

"A lányok itt szebbek, a levegő is fain, mi nevetünk a Badacsonyin meg a Tokajin."

Egyébként a zene rendben van, a rímek sem annyira erőltetettek, bár nagyon úgy tűnik, hogy a szövegírás közben lecsúszott egy-két kancsó leányka, vagy bejött egy-két csinosabb leányka. Ugyanis az első két versszakkal még lehetett volna kicsit dolgozni. Ott még nem lendültek bele úgy igazán, hiszen az, hogy a kék hegyek lábánál, Európától távol van egy kis város (hát jegyezd meg jól - na, ez mondjuk rém rossz rím (kell zárójel a zárójelen belül, mert megszóltak, hogy rosszul idéztük, és valóban, nincs olyan benne, hogy jól, csak az, hogy "jegyezd meg mától", ami egy kicsit tényleg jobb, de azért erőltetett, így érdemes várni még néhány sort, mert onnantól tényleg jó lesz/), az még szinte bármelyik városra vonatkozhatna. A második versszak már alakul, kezd is egy kicsit egyediesedni, hogy aztán a refrén tényleg igazán rendben legyen. Egészen addig míg nem jön, hogy kék az ég meg zöld a fű, ami a világ legnagyobb helykitöltő közhelye. Kár volt érte.

A harmadik és negyedik versszak viszont az a rész, amely hallatán minden egri (így jómagam is) elismerően csettint, mert tényleg felidéz valamit a város hangulatából. Van benne kellő várvédő patriotizmus, hogy Badacsonytól Tokajig felháborodnak rajta, újabb érvet találnak a született gyöngyösiek, és röhögve borulnak össze az ősellenség gárdonyisok és dobósok két kancsó Egri Csillag mellett a Kacsa Borozóban. Az ötödik versszak aztán kicsit megint eltávolodik, kicsit megint túl általános, de ennyi még azért pont belefér. Szóval nem egy rossz dalocska, na. 

Viszont van ám még egy régebbi szerzemény, ami ugyan zeneileg egészen más, ugyanis egy krisnás hc-banda adja elő, a Tisztán a cél felé, és a dalszöveg simán megállta volna a helyét a Romantikus Erőszak bármelyik lemezén is. A macskaköves utcák felidézése (ami már sok tekintetben sajnos csak emlék) ötcsillagos, az öreg író fejfájáért megint csak jár az Arany Szőlőtőke díj. És hát hangulatát idézve ez nem az a kacagós-összeborulós zene, hanem az, amit teli torokból kell beleüvölteni a másik arcába, főleg, ha volt olyan bátor és az Alföldön vagy - Uram bocsá' - Nyugat-Magyarországon született. Megsértődni nem ér rajta, hiszen kőszikla szilárdságú tény, hogy Borsod-Heves, a többi keves!

[[nid:180146]]