Nem töri meg az Új Magyar Gárdát az ítélet – továbbra is segít ahol tud

Jogerősen is elítélték az Új Magyar Gárda főkapitányát, a csapat azonban tovább szolgálja a hazát.

Mészáros Istvánt 2013 márciusában választották az Új Magyar Gárda főkapitányává, azonban mint ismeretes a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet 2009-ben oszlatta fel a bíróság. A parlament pedig még a 2010-es kormányváltás előtt bűncselekménnyé minősítette a részvételt egy feloszlatott egyesület vezetésében.

„Aki ezt a bűncselekményt elköveti, az szándékosan és tudatosan szembehelyezkedik egy jogerős bírói döntéssel. Lehet egy bírói döntésről beszélgetni, lehet azzal egyetérteni vagy ellenkezőleg, lehet azt úgy gondolom vitatni is, de egyetlenegy dolgot nem lehet tenni, azt magunkra nézve kötelezőnek nem elismerni, és aki ezt teszi függetlenül a céltól, úgy gondolom, hogy az a társadalmi együttélés egyik alapvető követelményét szegi meg, egy végrehajtandó bírói döntéssel megy szembe”

– mondta Zomborné Papp Anita, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyésze a HírTV beszámolója szerint. Mező Balázs Béla, a főkapitány védője a másodfokon eljáró Kecskeméti Törvényszéken azzal érvelt, hogy az Új Magyar Gárda működése nem hasonlítható a betiltott Magyar Gárdáéhoz. Mészáros István úgy fogalmazott, hogy

„A mi csapatunk számára mindig is a karitatív, a szeretet, a segítőkészség az, ami jellemzett bennünket. Soha nem gyűlölködünk senkivel sem szemben, senkinek nem ártottunk, csak a jó szándék vezérelt bennünket”

A Kecskeméti Törvényszék végül helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és 100 ezer forintra büntette az Új Magyar Gárda főkapitányát. Szörényi Mariann tanácsvezető bíró azt mondta, hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom tagjai a "a jogerős bírósági ítélettel megszüntetett  szervezet helyett nem alapítottak új szervezetet, annak a bejegyzését nem kérték, hanem a tevékenységüket gyakorlatilag a megszüntetett társadalmi szervezet égisze alatt folytatták tovább, és ebben az elsőrendű vádlott tevékenyen részt vett”.

Mészáros István az alfahir.hu számára elmondta, hogy

nem nyugodtak bele az elmarasztaló ítéletbe,

ezért a Kúriához fordulnak jogorvoslatért, amint kézhez kapják az ítéletet papíron is. Mészáros nehezményezte, hogy a bíróság csupán a Magyar Gárda 2009 és 2013 közötti ügyeivel foglalkozott, értékelése szerint az azt követő időszakot az eljáró törvényszék nem méltatta, Mészáros tevékenysége alatt nem talált olyan ügyet, ami aggályos lenne. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy

az Új Magyar Gárda Mozgalom tovább folytatja tevékenységét a bírósági ítélettől függetlenül is, hiszen szabadon szervezkedő magánemberek százairól vagy ezreiről beszélhetünk. Mészáros kiemelte, hogy elsősorban karitatív missziót folytatnak, amiről a honlapjukon rendszeres tájékoztatást adnak.