Elkezdődött Merkel bukása?

A német sajtó a kancellár alkonyáról ír.

Itt írtunk róla, hogy óriási meglepetésre Angela Merkel bizalmasa, Volker Kauder 13 év után bukta a frakcióvezetői pozíciót:

Fontos bábut vesztett Merkel a német sakktáblán

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap a Merkel, a béna kacsa című kommentárjában kiemelte: a keddi frakcióvezető-választáson, amelyen a 13 éve, Angela Merkel kancellárságának kezdete óta hivatalban lévő Volker Kaudert legyőzte a kevéssé ismert Ralph Brinkhaus, valószínűleg az a politikai jelenség mutatkozott meg, hogy egy vezető tekintélye szükségszerűen süllyed, ha közeleg pályafutása vége.

Ez a jelenség Amerikában a lame duck - béna kacsa - néven ismert, és Angela Merkelnek "a frakcióban elszenvedett vereségével elkezdődik a vita arról, hogy meddig kell tartania ennek a béna állapotnak".

A Die Welt című konzervatív lap az Egy korszak vége című kommentárjában kiemelte: Volker Kauder veresége újabb jele a "kancellár alkonyának", amely a "híres-hírhedt 2015-ös kölni szilveszter óta érezhető", és feltartóztathatatlan.

"Minden, ami ezentúl jöhet, már csak gyámoltalan próbálkozás a lopakodva terjedő vérmérgezés ellen", amelyről az orvostudomány megállapította, hogy "a legtöbb esetben halálhoz vezet" - tette hozzá a Die Welt.

A liberális Süddeutsche Zeitung A megaláztatás című kommentárja szerint Ralph Brinkhaus megválasztásával "újraosztják a lapokat", és már csak az a kérdés, hogy mennyire gyorsan. A váltás a frakció élén "nehezen irányítható dinamikát indíthat be", és Angela Merkel nem kormányozhat úgy az új frakcióvezetővel, "mintha mi sem történt volna".

Ezért "a kancellárnak meg kell fontolnia, hogy bizalmi szavazást kér a Bundestagban" - írta a müncheni lap, amely szerint azonban Volker Kauder veresége nemcsak Angela Merkelnek, hanem Horst Seehofernek, a CSU elnökének is "megaláztatás", mert a CDU elnökéve együtt javasolta a képviselőknek a frakcióvezető megerősítését a tisztségben.

A Handelsblatt című üzleti lap az Elfordulás a kancellártól címmel közölt kommentárjában hangsúlyozta: Angela Merkel bizalmasának bukása a kancellári-pártelnöki "hatalom erodálódásának látható jele". Angela Merkel negyedik kormánya még egy éve sincs hivatalban, "de kedden minden bizonnyal megkezdődött a felkészülés a Merkel utáni időkre".

A baloldali Frankfurter Rundschau Egy választás Merkel ellen, semmi más című kommentárja szerint Angela Merkel most már végérvényesen tudja, hogy "távozófélben" lévő kancellárnak számít, és így "még nehezebb lesz legalább addig elhúznia a távozást, hogy el tudja rendezni az utódlást úgy, ahogyan ő szeretné".

Meglehet, hogy már túl késő reagálni, és nemcsak Angela Merkel számára, "talán nagyon hamar megmutatkozik majd, mekkora hiba volt a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal (Die Linke) részéről, hogy nem állítottak a többség támogatásának elnyerésére alkalmas alternatívát a merkelizmussal szemben" - írta a Frankfurter Rundschau.