Markus Södert megválasztották a bajor CSU elnökének

A tisztségért egyedüli jelöltként induló politikust a küldöttek 87,4 százaléka támogatta. Elődjét, Horst Seehofert a CSU tiszteletbeli elnökének választották meg.

Beszédében Markus Söder a többi között hangsúlyozta: az a célja, hogy a helyes következtetéseket vonja le a párt számára kevéssé sikeres tavalyi év fejleményeiből. Ezek közé tartozik, hogy "konzervatívnak lenni nem elég", a CSU-nak a szociális és a liberális irányzatát is meg kell jelenítenie.

Javítani kell a viszonyt a testvérpárttal, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU), "új fejezetet" kell nyitni a pártszövetség történetében - tette hozzá.

Arról is szólt, hogy "nacionalisták és populisták" Európa megosztására törekednek, de a CSU "ősi európai pártként" szembeszáll velük.

A CSU baráti szövetségeseként tekinthető Orbán Viktornak és a magyar kormánynak, amely azonban illiberális értékeket vall, a liberalizmust pedig vehemensen ellenségként kezeli, akárcsak a baloldali szociális irányzatokat. Az viszont szinte biztos, hogy Söder a „nacionalisták és populisták” alatt nem Orbán Viktort értette, hanem a Németországban komoly fejtörést okozó, szélsőjobboldalinak mondott, jobboldali-radikális AfD-t. Ugyanakkor Nyugat-Európában általában a magyar miniszterelnök szokta megkapni a populista jelzőt.