Egy muszlim szervezet nekiment a bevándorlásellenes AfD keletnémet választóinak

Egy muszlim szervezet nekiment a bevándorlásellenes AfD keletnémet választóinak

Szerintük az AfD támogatóit nem lenne szabad az „aggódó polgár” kategóriájába sorolni.

Élesen bírálta az Alternatíva Németországnak (AfD) párt keletnémet szavazóit a hét végén tartott  tartományi választásokkal kapcsolatban egy németországi muszlim szervezet vezetője egy keddi lapinterjúban – írja az MTI.

Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke az ország keleti részén - a volt NDK területén - fekvő Brandenburgban és Szászországban vasárnap tartott választásról a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak elmondta:

az AfD támogatóit szerinte nem lenne szabad az „aggódó polgár” kategóriájába sorolni.

„Ne áltassuk magunkat tovább azzal, hogy ezek a szavazók protestszavazók vagy csupán naivak, szerintem tudják, hogy a voksukkal szélsőjobboldaliakat juttatnak parlamenti képviselői helyhez”

 - mondta a németországi muszlim közösség egyik reprezentatív szervezeteként számon tartott ZMD vezetője.

Hozzátette, hogy az AfD politikájának egyes elemei „nem férnek össze” Németország alaptörvényével. Ilyen az az AfD-s nézet, miszerint az iszlám nem vallás, hanem ideológia.  Aiman Mazyek azt állítja, hogy ez nem csupán „vallásellenes”, hanem „alkotmányellenes” álláspont. Hozzátette:

„nem a németországi muszlimoknak, hanem az AfD-nek kell elköteleznie magát a demokrácia mellett.”

Az AfD mindkét tartományban a második legnagyobb párt helyére lépett elő. A jobboldali párt mindkét tartományban ellenzékben marad, mert a többi párt nem hajlandó a kormányzati együttműködésre.

A 83 milliós Németországban a legutóbbi, 2015-ös becslések szerint nagyjából 4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A 2015-ben felerősödött migrációs hullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban. Az AfD szerint a Németországban elszaporodó bűncselekmények számának növekedése szorosan összefügg a bevándorlással, de kulturális konfliktusokra is figyelmeztetnek a német kultúra és hagyományok kárára. A keleti országrészben azonban a munkanélküliség, a nyugati tartományokhoz képest alacsonyabb bérek és a vidék válsága is a párt támogatottságát növelheti.