Kieshet a hatalomból Németországban a Fidesz régi szövetségese, ha a szociáldemokratákon múlik

Kieshet a hatalomból Németországban a Fidesz régi szövetségese, ha a szociáldemokratákon múlik

A német szociáldemokraták kancellárjelölte, Olaf Scholz egy német tévéműsorban kijelentette, hogy személyes céljának tekinti, hogy a CDU/CSU ellenzékben töltse a következő parlamenti ciklust - írja a Portfolio.

Ezzel világossá vált, hogy az SPD nem kívánja folytatni az ebben a ciklusban kormányzó nagykoalíciót, amely hosszas huzavona után jött létre a 2017-es választások után. Ez pedig azért nem mindegy, mert a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint

a szociáldemokraták magabiztosan vezetnek a szeptember 26-án megrendezendő választások előtt szűk három héttel, miközben a CDU/CSU története messze legrosszabb eredményét érheti el 20 % körüli eredménnyel.

Scholz a műsorban arra a kérdésre is válaszolt, hogy összefogna-e a radikális baloldali Die Linke-vel a választások után egy koalíció keretében. A baloldali politikus nem zárta ki egy ilyen koalíció lehetőségét annak ellenére, hogy korábban Angela Merkel leköszönő kancellár és Armin Laschet, a CDU/CSU kancellárjelöltje is erre szólította fel. A koalíció létrejöttéhez viszont az szükséges, hogy a Die Linke adja fel eddigi NATO-ellenes álláspontját, illetve az Egyesült Államokkal kapcsolatos negatív hozzáállását.

A Fidesz szempontjából sem mindegy, hogy hogyan alakul a hónap végén esedékes szövetségi választás Németországban, hiszen az Európai Néppárttal való konfliktus, majd az onnan való kilépés ellenére a Fidesz számára még mindig jelentős védőhálót biztosít európai uniós ügyekben a CDU/CSU pártszövetség, amely CDU-nak a pártalapítványa (Konrad Adenauer Stiftung) irodával is rendelkezik Budapesten megkönnyítve a két fél közötti kapcsolattartást. Ez kerülne veszélybe azzal, ha a következő kormány már az uniópártok nélkül alakulna meg alig fél évvel a magyar országgyűlési választások előtt.