Orbán Viktor véleménycikkben értekezett az új német kormányról és Merkel politikájáról

Orbán Viktor véleménycikkben értekezett az új német kormányról és Merkel politikájáról

Ahogy arról beszámoltunk, ma Berlinben megalakult Németország új kormánya, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) Olaf Scholz vezette koalíciója. Az új kancellárt délelőtt választotta meg a szövetségi parlament, a Bundestag, majd Scholz letette hivatali esküjét.

Németország - Megalakult Olaf Scholz kormánya

Megalakult szerdán Berlinben Németország új kormánya, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) Olaf Scholz vezette koalíciója. Olaf Scholzot szerdán kora délelőtt választotta meg kancellárnak a szövetségi parlament (Bundestag). A politikus ez után átvette megbízólevelét Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnöktől, majd letette hivatali esküjét a parlamentben.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő, ezidáig még ügyvezető Angela Merkel távozik hivatalából, s egyúttal – parlamenti mandátum híján – a német politikából is.

Felidézendő, szeptember végén a németországi szövetségi parlamenti választásokon a szociáldemokraták arattak győzelmet az akkor még alkancellár és pénzügyminiszter, Olaf Scholz vezetésével. Ezzel az SPD hosszú idő után tudta maga mögé utasítani a kereszténydemokrata uniópártokat, a Merkel-féle CDU/CSU pártszövetséget, amelynek élén ezúttal Armin Laschet állt.

A választási eredményt követő koalíciós tárgyalások elhúzódtak ugyan, de hétfőre sikerült megállapodniuk egymással a koalíciós pártoknak.

Németország: a Zöldek is jóváhagyták a koalíciós szerződést, ilyen lesz az ország Merkel után

Megszavazta a német Zöldek tagságának többsége a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kötött koalíciós szerződést, így elhárult az utolsó akadály Németország következő szövetségi kormányának megalakítása előtt - jelentették be hétfőn Berlinben. A mintegy 120 ezer tagot számláló Zöldeknél az érvényesen voksoló 71 150 párttag 86 százaléka szavazott a koalíciós szerződés elfogadására.

"Az idő fogja megmondani, hogyan alakul a helyzet"

Orbán Viktor mindezzel párhuzamosan egy véleménycikkben fejtette ki a Bildben, mit gondol Németországról, annak korábbi politikájáról, illetve az új német kormányzatról is sejtelmesen szót ejtett. Az Index szemléje alapján a magyar miniszterelnök azt írta:

"Az új balliberális német kormány távolodik Helmut Kohl (egykori kereszténydemokrata német kancellár – a szerk.) Európájától egy német befolyás alatt álló, centralizált brüsszeli bevándorlás- és genderpárti politika felé. Ebben már nem állunk egymás mellett. Az idő fogja megmondani, hogyan alakul a helyzet."

Ugyanakkor méltatta Magyarország és Németország kapcsolatát, kiemelve, hogy 2010-től a most távozó kereszténydemokrata kancellárral, Angela Merkellel „együtt” irányította a helyreállítást a pénzügyi világválság után, és bár a „fegyelmezett” németek, illetve a „rebellis, nonkonformista” magyarok célja egy olyan Európa volt, ahol minden nemzet otthon érezheti magát, a 2015-ös migrációs válsággal megtört az egység – fogalmazott.

"Ez Rubiconná azért vált, mert felfedte a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről. Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó, hazaszeretet nélkül nincs egészséges érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé"

– értelmezte a nemzetközi helyzetet Orbán Viktor, aki hangot adott abbeli kritikájának is, hogy Merkel 16 éven át tartó kancellári szerepvállalása alatt ő hiányolta a világos válaszokat a jelenkor kérdéseire.

A miniszterelnök szerint csak az biztos, hogy Angela Merkellel a kétértelműség, a homályos politikai célkitűzések – a pár nappal korábbi, bővebb Szamizdat-sorozat szövege szerint a „lopakodó politika” – és a magát sodródni hagyó világ véget ért. Úgy látja, "új, nyílt sisakos idők jönnek".

Eszmefuttatása végén Orbán arra is kitért, véleménye szerint az új német kormányon múlik, hogy az egymás iránti tisztelet és az egymástól eltérő nézetek világa gazdagítani fogja vagy tehernek számít-e a színekkel teli Európában. 

Jobban fékezheti az Orbán-kormányt az új német vezetés?

A vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választásokon a szociáldemokrata SPD győzött, és per pillanat úgy látszik, ők alakíthatnak majd koalíciós kormányt. Az eredmények alapján Olaf Scholz nevével fémjelzett Német Szociáldemokrata Párt a szavazatok 25,7%-át szerezte meg, míg a CDU/CSU pártszövetség 24,1%-ot kapott.

Előbb találkozik a német kormánnyal Márki-Zay Péter, mint Orbán Viktor?

A brüsszeli elit után a német kormánnyal is találkozhat Márki-Zay Péter, ez a találkozó már szervezés alatt áll - ezt Ujhelyi István mondta a Spirit FM Aktuál című műsorában. Ujhelyi István EP-képviselő arról beszélt, hogy már elindult annak a berlini útnak a szervezése, aminek keretében az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a német kormány képviselőivel találkozhatna.