Elbukott a rekordkísérlet: továbbra sem lehet két órán belül lefutni a maratont

A Nike tökéletes körülményeket teremtett három futónak Olaszországban, hogy megvalósítsák a lehetetlent: 2 óránál rövidebb idő alatt lefutni a maratoni távot. 25 másodperc hiányzott.

A Nike Breaking2 névre hallgató projektjének egyetlen célja volt: két órán belül lefutni a maratont, ez ugyanis még senkinek nem sikerült. A monzai versenypályán három futó próbálkozott most, különleges cipővel, tökéletes körülményekkel, de így sem jött össze. A jelenlegi világrekord Dennis Kimetto nevéhez fűződik, 2:02:57-es idővel.

A futók a következők voltak: az olimpiai bajnok Eliud Kipchoge, a félmaraton világcsúcstartója Zersenay Tadesse, valamint a Boston Maraton-győztes Lelisa Desisa.

A kifejezetten erre az eseményre készült cipők mellett 18 irammenő is segítette a futókat, akik az ideális sebesség mellett szélárnyékot is adtak nekik – nyíl alakban felállva. A frissítőt motorosokkal biztosították, hogy minél kevesebb időt veszítsenek.

Desisa már a féltáv előtt elszállt, ahogy az látható volt az élő közvetítésben. Tadesse nagyjából a kilencedik körig bírta tartani a tempót.

Kipchoge 36 kilométer körül láthatóan kezdett fáradni – így végül nem is sikerült elérnie az álomidőt. A világcsúcsot ugyan simán megdöntötte, de a 2 órán belüli teljesítéshez még 25 másodperc hiányzott. Ennek ellenére nem fogják hitelesíteni ezt az időt, mert nem versenykörülmények között született. Kísérletnek és Nike-marketingnek mindenesetre kiváló volt, és az is kiderült, hogy nem lehetetlen két órán belülre kerülni.

Akit esetleg érdekel és van rá ideje, alább visszanézhető a teljes közvetítés.