Nincs komolyabb baja a tegnap kiütött UKIP-es képviselőnek - De mi áll a botrány hátterében?

Összefoglaló anyagunk a UKIP belső konfliktusairól.

Az Express beszámolója szerint Steven Woolfe, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) képviselője már magához tért a strasbourgi kórházban a tegnapi incidens után.

A politikus úgy nyilatkozott, jól van, nem szenvedett agyvérzést, és bár két kisebb rohama volt, jelenleg csupán arca bal felén érez némi zsibbadást, és hamarosan elhagyhatja a kórházat.

Összetűztek a brit függetlenségpártiak - az elnökjelölt súlyos állapotban került kórházba

Frissítés:Az Express információi szerint Woolfe-t egyik képviselőtársa ütötte meg olyan erővel a párt EP-képviselőinek találkozóján, hogy az euszkeptikus politikus minden valószínűség szerint agyvérzést kapott.A férfi a tanácskozásról távozóban, az Európai Parlament épületében esett össze, miután egyik asszisztensének arra panaszkodott, hogy nem érzi teste bal felét.

Tisztázatlan körülmények: nyomozás nem, belső vizsgálat viszont indul

A francia rendőrség jelezte, nem indítanak nyomozást az ügyben, így hivatalos vizsgálat híján csak a szemtanúk és a résztvevők beszámolóira hagyatkozhat a nyilvánosság. A felek pedig egymásnak nagyon is ellentmondó információkkal szolgáltak eddig.

Woolfe Mike Hookemet, a párt egy másik EP-képviselőjét nevezte meg támadójaként, akivel már korábban számos esetben vitatkoztak össze politikai ügyeken, ám sosem ennyire durván.

Hookem azonban határozottan tagad, szerinte csupán szóváltás alakult ki kettejük között, és ő nem bántalmazta a képviselőtársát, sőt, azt sem látta, hogyan ütötte be a fejét.

Az igazságra valószínűleg egyhamar nem derül fény, ám a különböző szemtanúk beszámolói szerint Woolfe kezdeményezte, hogy tereljék fizikai síkra a vitát, miután Hookem trágár módon sértegette őt, ám azt senki sem látta, pontosan miként zajlott a verekedés, melynek során Woolfe valószínűleg beverte a fejét egy korlátba, vagy ablakpárkányba.

Mindenesetre Nigel Farage, a párt leköszönő elnöke, aki Diane James váratlan lemondását követően technikailag ismét a UKIP első emberévé avanzsált, belső vizsgálatot kezdeményezett a történtek miatt.

Mélyre ható törésvonalak, régi sérelmek, árulások

Az eset kiválóan mutatja, hogy a függetlenségpártiak berkein belül évek óta olyan konfliktusok fortyognak, amiről a közvélemény eddig csak elvétve hallhatott.

Rejtett ellentétek feszíthetik szét a brit euszkeptikusokat

Egy ideje már hallani lehetett olyan hangokat, melyek szerint inog a brit pártvezető széke, ám eddig ennek nem mutatkoztak konkrét jelei, most azonban az elemzők nem zárják ki, hogy a közeljövőben Farage új politikai mozgalom gründolásába foghat.A BBC-nek adott interjúban Farage arról beszélt, hogy egyelőre nem sikerült olyan módon modernizálnia az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) döntéshozói mechanizmusát, mint szerette volna, és ezért kissé csalódottnak érzi magát.

Az ellentétek már a Brexit-kampány idején meg-megemelték a UKIP fortyogó fazekának fedelét, ám az igazi bajok a sikeres referendummal és az azt követő elnökválasztási kampánnyal bukkantak felszínre.

Erről bővebben az alábbi beszámolónkban olvashat:

Húsvét előtt a brit euszkeptikus politika

Bár az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) véghezvitte a lehetetlent, és kiharcolta a Brexitet, a nyáron úgy tűnt, hogy a politikai alakulatnak azzal a lendülettel sikerül belebuknia a győzelembe. A párt addigi vezetője és EP-képviselője, Nigel Farage bejelentette lemondását, az utódharc pedig teljesen felőrölni látszott a mozgalmat, ami mögül addigi legnagyobb támogatója is kihátrálni látszott.

Woolfe maga is az esélyes jelöltek között volt, ám technikai okok miatt végül kizárták a megmérettetésből, ám most jó eséllyel újra pályázhat a vezetői posztért.

De van egy kis bökkenő:

a politikusról napokkal ezelőtt kiderült, hogy kishíján átpártolt a Torykhoz, amit ő maga is elismert.

Ez a körülmény, valamint az, hogy Woolfe az Európai Parlamentben tartott frakcióülésen állítólag Theresa May brit miniszterelnök vezetői stílusát és a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó elképzeléseit méltatta, vezethetett a tegnapi botrányhoz.

A párt szétforgácsolódásának ugyanakkor nem ez az első jele:

a UKIP egyetlen parlamenti képviselőjéről, Douglas Carswellről nemrég egy újságíró azt állította, hogy a Toryk csak azért küldték a pártba, hogy semlegesítse Nigel Farage-t és alakulatát.

Carswell ugyan tagad, de mivel a politikus szinte kezdettől fogva Farage belső ellenzékének kulcsfigurája volt, a párttagok számára láthatóan nehéz nem gyanakvással kezelni a kijelentéseit. Nem véletlen, hogy Farage most látta elérkezettnek leszámolni riválisával, akit a Woolfe-incidensről a sajtónak etikátlanul nyilatkozó Neil Hamilton, Welsh-i elnökkel egyetemben kíván lapátra tenni.

Quo vadis UKIP?

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy innentől milyen irányt vesznek majd az események, azonban úgy tűnik a párt lefelé tartó spirálba került, és egyelőre képtelen megállni a lejtőn.

Ugyan a UKIP londoni elnöke, Peter Whittle egy interjúban erősködött, hogy a párt nincs válságban, nehéz lenne tagadni, hogy nagy a baj, és nem látszik túl sok kiút a mostani válságból.

Annak ellenére sem, hogy a brit közélet a Munkáspárt szétesésével látványosan az euszkeptikusoknak kedvező irányba kezd lejteni, ahogy az a tegnapi Hartlepool Borough-i időközi választáson is megmutatkozott.

A hagyományosan baloldali választókerületben a UKIP jelöltje példátlan, 49 százalékos eredménnyel végzett az élen.