A liberális-konzervatív kormánykoalíció engedett a keresztényeknek: szigorítják a norvég abortusztörvényt

A liberális-konzervatív kormánykoalíció engedett a keresztényeknek: szigorítják a norvég abortusztörvényt

A norvég parlament 105 támogató vokssal, 64 ellenszavazat mellett péntekre virradóra első olvasatban megszavazta az abortusztörvény szigorítását – írja az MTI. A módosítás akkor emelkedik törvényerőre, ha a képviselők második olvasatban is megszavazzák. Négy évtized óta most először döntöttek reformról ezen a területen.

A szigorítás értelmében a többes ikreket váró nők a jövőben nem vetethetnek el egy vagy több magzatot alapos indok nélkül, és egy bizottság dönt majd a terhességmegszakítás engedélyezéséről.

Eddig ikerterhesség esetén a nőknek az első negyedév végéig lehetőségük volt az úgynevezett szelektív abortuszra.

A bizottság egyebek között az anya kora és egészségi állapota, a már megszületett gyermekeinek száma, illetve a család helyzete alapján dönt majd a magzatok sorsáról.

A módosítás a liberális-konzervatív kormánykoalíció engedménye volt új partnere, az év elején csatlakozott Keresztény Néppárt felé.

A szavazást heves parlamenti vita előzte meg. A norvég társadalom is vegyes érzésekkel fogadta a tervezetet, és az elmúlt hónapokban több tüntetésre került sor miatta. Az elmúlt három évben 38 szelektív abortuszt hajtottak végre Norvégiában.