Novák Előd: a Jobbikot nem Soros György, hanem Pongrátz Gergely indította el

Novák szerint Moszkva nem ellenzi, elviseli, mi több nyitottságot mutat a szovjet emlékművek áthelyezésére.

Szavai szerint Moszkva támogatja szobor-áthelyezéseket. Legutóbb az Oroszországi Föderáció Kormánya egy évvel ezelőtt hozzájárulását adta ahhoz hogy, a pásztói szovjet emlékmű a köztemetőbe kerülhessen át. Novák hozzátette: a magyar kormány szolgalelkű, de a Jobbikot nem Soros György, hanem Pongrátz Gergely indította el.

„Az ügynöklistákat tartalmazó mágnesszalagokat 2060-ig titkosította a kormányzat, és sorra vannak ilyen fontos antikommunista követeléseink, amelyek ügyében néha ilyen performanszokhoz kell folyamodnunk, mert kimerítettük sajnos az eszköztárat, több mint 10 éve küzdünk azért, hogy eltávolítsák ezt az emlékművet. Rengeteg szakmailag megalapozott, Zétényi Zsolt tanulmányával alátámasztott beadványt nyújtottunk be, lesöpörték”

– mondta Novák Előd a párt alelnöke, aki megjegyezte, hogy a HírTV által idézett alfahir.hu tudósítással egyetért miszerint “arra kényszerítették a rendőrséget és az Orbán-kormányt, hogy saját testükkel védjék meg a "szovjet felszabadítók" emlékművét egy '56-os hőssel szemben, zseniális fricskát mutattak a hatalomnak."

Másnap hívta be a HírTV a Jobbik elnökét is, akit eredetileg az Októberi gondolatok című tanulmánya miatt kérdeztek volna, de végül a csatorna történetének mélyrepülését követte el a riporter, aki napkeltés időket megidézve szinte csak azon rugózott, hogy mit tenne Vona, ha zsidó lenne. Bodacz Balázs valószínűleg nem fog ezzel a beszélgetéssel szakmai körökben sokat dicsekedni, ugyanakkor lényegesebb az, hogy Vonát nem tudta zavarba hozni a szovjet emlékmű kapcsán sem, a pártelnök leszögezte, hogy a módszerrel nem ért egyet, de az emlékművet ő sem akarja ott látni. 

Ezután a Jobbik elnökére Kálmán Olga várt az ATV-n, akivel meglepő módon kellemesebb beszélgetése volt, mint a HírTV-n, bár itt pedig a szokásos Kovács Béla ügy volt terítéken. Emellett azért esett szó korrupcióellenességről is, és természetesen Novák Előd akciója is szóba került, amely kapcsán elmondta, hogy megérti az indulatokat, de elvetélt kísérlet volt, amely nem vitte előre az ügyet.

"Úgy látszik, hogy ebbe érzelmileg sokkal bevonódott, minthogy ezt átgondolta volna racionálisan" 

- tette hozzá.