Novák Katalin lovas huszárokkal fogadta a horvát államfőt

Novák Katalin lovas huszárokkal fogadta a horvát államfőt

Zoran Milanovic horvát elnököt fogadta a magyar államfő négyszemközti beszélgetésre.

Horvátország és Magyarország is olyan közép-európai ország, amely segíthet az Európai Uniónak erősebbé válnia

- jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Zoran Milanovic horvát államfővel közösen tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten, a Sándor-palotában.

Novák Katalin az MTI beszámolója szerint közölte, a horvát elnökkel folytatott megbeszélésükön téma volt az orosz-ukrán háború, az illegális migráció feltartóztatása, az EU nyitása a Nyugat-Balkán felé, az infrastrukturális összeköttetés erősítése, az energetikai együttműködés bővítése, megoldások keresése a demográfiai válságra és a kisebbségek ügye.

Magyarország üdvözli Horvátország schengeni tagságát és az euró ottani bevezetését

- hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki szólt még a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról és a turizmus fontosságáról is.

A magyar köztársasági elnök emlékeztetett, ez Zoran Milanovic első hivatalos látogatása Magyarországon, s a horvát államfő bátor kiállása sokban segíthet az európai vezetők tisztánlátásában. Novák hozzátette, hogy tavaly ünnepelte a két ország a diplomáciai kapcsolatok fennállásának 30. évfordulóját.

A magyar államfő szólt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról is, amelyek kiemelkedőek és dinamikusan növekednek, hiszen Horvátország Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere, míg Magyarország Horvátország számára a negyedik.

A hét pontról, amelyekben egyeztettek és egyetértenek, elmondta:

elítélik az orosz agressziót, támogatják Ukrajna szuverenitását és függetlenségét, a békére kell törekedni.

Az infrastrukturális összeköttetés erősítésével kapcsolatban kiemelte, hogy fontosnak tartják további alsóbbrendű utak kiépítését is.

Novák Katalin a demográfiai válsággal való szembenézésről szólva kijelentette, hogy a családok támogatásával van lehetőség megfordítani a gyermekek számának csökkenését.

A kisebbségek ügye kapcsán megköszönte a horvát hozzáállást, mivel a Horvátországban élő magyarok támogatásra és megértésre számíthatnak. Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban pedig elmondta, hogy Magyarország kiemelten számít Horvátországra energiaellátásunk diverzifikálásában.

A horvát államfő szerint a szankciók óriási bajt okoznak

A horvát köztársasági elnök kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciók nem működnek, óriási bajt okoznak. Zoran Milanovic hozzáfűzte, az a fő kérdés, "magunknak" mekkora károkat okozunk.

Horvátország energetikai problémái más jellegűek, mint Magyarországé, de azt szeretné, hogy "minél kevesebb képmutatás legyen", és minél világosabb szabályok

- jelentette ki Milanovic, aki kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború ügyében Washingtonnak és Moszkvának "beszélnie kellene egymással".

Zoran Milanovic értékelése szerint Magyarország és Horvátország között a kapcsolatok jók, és a legtöbb területen egyetértés van.