Nyílt lapokkal - strómanok és 300 hektár feletti nagygazdák zsákmánya a magyar föld

Magyarország, 2016 - az ügyvéd besétál, és mosolyogva közli, az oligarchának vásárol.

Ahogy arról beszámoltunk, kedd délelőtt elkelt a kormányfő édesapjának, Orbán Győzőnek a nevén lévő hatvanpusztai majorság melletti két birtok test (árverési azonosítók: 2016-Alcsútdoboz0101, 2016-Alcsútdoboz0132). A nagyobbik 36,7 hektár és 44.400.000 forint volt a kikiáltási ára, míg a kisebbik a mindössze hat és fél hektárnyi, és három millió forint értékű.

[fb_pages_codes:econation]

Ami közös a két birtoktestben, hogy mindkettőt Mészáros Lőrinc cége, a Budakalász 66. Felcsút Mezőgazdasági Kft bérli az államtól 2032-ig (egyébként évi 1250 Aranykoronás egységáron).

A terület sok szempontból értékes, hiszen akár egy magyar szilíciumvölgyet is lehet alapítani az Orbán-birtok mellett meghúzódó földeken. Persze, abba most ne menjünk bele, hogy így elvész az élelmiszer-termelésre alkalmas területek egy újabb része, ami a várható globális szintű élelmezési válság tükrében több, mint hiba.

Kedden Vörös József kérges tenyerű ügyvéd egyedüli licitálóként kikiáltási áron vásárolta meg az említett birtoktesteket. A ránézésre sem a föld megművelésből meggazdagodott Vörös vagy zavarodottságában, vagy épp mérhetetlen cinizmustól vezérelve, de a jelenlévő nagyszámú sajtómunkás előtt kijelentette, hogy Mészáros Lőrinc megbízásából érkezett a székesfehérvári kormányhivatalban megtartott árverésre.

Mészáros Lőrinc személyesen azért nem licitálhatott, mert a földárverések első hullámában több mint 300 hektár földterületet szerzett, és mivel a közvetlen rokonok is „megteltek”, nem maradt más hátra, mint megbízható ügyvédeket találni. (Vörös József a Puskás Akadémia egykori jogi tanácsadója, jelenleg pedig elnökségi tagja).

Azé a föld, aki megműveli, ugye?

Kíváncsian várjuk, hogy Vörös úr kap-e még megbízásokat, és beáll-e az eke mögé?

Valami bűzlik Fejér megyében

A Földet a gazdáknak! program elsődleges célja, hogy a kiválasztottakat termőföldhöz juttassa. Erre a célra tökéletesen meg is felel, azonban a kapkodás sok esetben hibát szül - lásd külföldiek földszerzése.

A 300 hektáros limitet sem sikerült minden esetben betartani, és hol máshol, mint Fejér megyében erre is találunk példát.

A budaörsi(!) lakhelyű Zichy Imre Helmich

2015. december 16-án Mátyásdomb körzetében (0103/4) vásárolt meg egy 77,5889 hektáros földet 229.800.000 forintért (a kikiáltási ár: 163.800.000 forint), majd 2016. márciusában Lajoskomáromnál még tíz földrészlettel gyarapította a családi földvagyont (259,1497 hektár/163,4 millió forint). Ennek eredményeként 336 hektár fölé jutott a lelkes licitáló.

Fontos részlet, hogy az összes területet 2029. július 2-ig az Enyingi Agrár Zrt. bérli az államtól.

Kiszabadult a szellem a palackból, véget ért a böjti időszak.