Nyílt levélben kérdezte az ellenzék a honvédelmi minisztert a lezuhant harci drónról

Nyílt levélben kérdezte az ellenzék a honvédelmi minisztert a lezuhant harci drónról

Vadai Ágnes (DK), Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László (Jobbik), a Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki tagjai nyílt levelet írtak Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, miután Kósa Lajos bizottsági elnök a mai napig nem hívta össze a kevesebb mint 24 órával a kezdés előtt lemondott bizottsági ülést, és nem is válaszolt a lezuhant drónnal kapcsolatos kérdéseinkre sem.

A parlamenti ellenzék szerint Kósa Lajos több alkalommal is megakadályozta, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésein, érkezzen felvilágosítást a magyar emberek alapvető biztonságát érintő kérdésekben. A három képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy Kósa Lajos nem tartotta fontosnak a magyar emberek tájékoztatását akkor, amikor a honvédelmi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök a magyar emberek biztonságát veszélyeztetve, a háború első heteiben homlokegyenest mást állított a Magyar Honvédség erejéről.

Nem ülhetett össze a bizottság akkor sem, amikor Ön, Miniszter Úr a társadalmi közmegegyezés határait átlépve a kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetéséről fantáziált egy lakossági fórumon, és Kósa Lajos akkor is elmenekült a válaszadás elől, amikor több mint két héttel ezelőtt egy katonai felderítődrón repült a magyar légtérben 40 percen keresztül. Önhöz fordulunk Miniszter Úr, mert ellentétben Kósa Lajossal, Önnek láthatóan nem esik nehezére a kialakult helyzetről beszélni, még akkor sem, ha az elmúlt napokban is egészen elképesztő kijelentések köthetőek Önhöz

- olvasható a nyílt levélben.

Az Egységes Ellenzék felidézte, hogy Benkő Tibor korábban a NATO-katonák jelenlétével kapcsolatban bonyolódott komoly ellentmondásba önmagával. Arra is rámutatnak, hogy Szijjártó Péter és Orbán Viktor percenként változtatta az álláspontját, miközben a katonai felderítődrón kapcsán Benkő Tibor azt állította, azért nem cselekedtek, mert nem tudták a drónt időben beazonosítani, a politikai felelősség pedig egyébként is a témát felfújó ellenzéket terheli.

Miniszter Úr, az a benyomásunk, hogy Ön komoly szereptévesztésben él. Önnek nem felelőtlen, megbotránkoztató kijelentéseket kellene tennie, nem politikai hergelésekben kellene részt vennie, hanem végre megnyugtató és alapos válaszokat kellene adnia, védenie kellene a magyar emberek biztonságát. Csak annyi időt kérünk Öntől, mint amennyi ideig a katonai felderítődrón a magyar légtérben tartózkodhatott. Meggyőződésünk, hogy a honvédelmi miniszter feszes programjában két fideszes kampányesemény között bele kell férnie annak is, hogy 40 percig azzal is foglalkozzon, ami a munkaköri kötelessége és, ami a magyar embereket valójában foglalkoztatja

- írta nyílt levélben Vadai Ágnes, Harangozó Tamás és Lukács László.

Végül négy kérdést tettek fel Benkő Tibor honvédelmi miniszternek.

- Valóban nem tudták beazonosítani a magyar légtérben 40 percig tartózkodó katonai drónt?
- Mi lett a „drónügyben” ígért vizsgálat végeredménye? Kit terhel a felelősség Önök szerint?
- Valóban fontolgatja a Fidesz a kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetését?
- Valóban úgy gondolják, hogy a gyermekek számára fontos a parancs és az utasítás erejének megértése?