Nyugvópont jöhet? Azerbajdzsán béketervezetet adott át Örményországnak

Nyugvópont jöhet? Azerbajdzsán béketervezetet adott át Örményországnak

Hegyi-Karabah azonban úgy érzi, Oroszország, a Nyugat és Örményország is magára hagyta - közölték.

Azerbajdzsán tervezetet adott át Örményországnak egy békemegállapodásról, Baku most Jereván válaszát várja - mondta el csütörtökön Ilham Alijev azeri elnök egyik képviselője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Az Azertag azeri állami hírügynökség jelentése szerint véget értek az azerbajdzsáni Yevlaxban tartott egyeztetések Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmény szakadárok között, de a tárgyalások eredményeiről nem közöltek részleteket.

A RIA Novosztyi örmény forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a felek nem jutottak végső megállapodásra a találkozón. Egy azeri képviselőt idézve a RIA azt is kifejezésre juttatta:

nehéz azt elvárni, hogy egyetlen tanácskozáson megoldják az Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmények közötti összes problémát.

Szamvel Sahramanján, az el nem ismert szakadár Hegyi-karabahi Köztársaság elnökének tanácsadója, David Babaján a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott:

Hegyi-Karabah örmény vezetése megállapodott a tűzszünetről Azerbajdzsánnal, viszont a kulcsfontosságú részleteket még ki kell dolgozni, például a fegyverek átadását illetően.

Még sok kérdést meg kell vitatni, például a biztonsági garanciák ügyét. Nincs még végleges megállapodás - jelentette ki.

Babaján azt is elmondta: Hegyi-Karabah úgy érzi, Oroszország, a Nyugat és Örményország is magára hagyta. "Olyan érzés, mint Konstantinápolyban 1453-ban. Ostrom alatt vagyunk, és bekerítettek minket" - fogalmazott.

Mint ismert, a Hegyi-Karabah ellen szeptember 19-én indított 24 órás hadművelet során Azerbajdzsán fegyverletételre kényszerítette az örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár térség fegyveres erőit. Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója azt közölte, hogy Azerbajdzsán a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni.

(Címlapkép: Örmény tüntetők tiltakoznak az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadművelet" ellen Jerevánban 2023. szeptember 20-án. MTI/EPA/Narek Alekszanján)