Obama elnöksége legnagyobb hibájának tartja a líbiai "szar show"-t, de nem bánta meg az intervenciót

Az elnök a jobboldali Fox News televíziónak most adott először interjút. A második – az alkotmány szerint utolsó – ciklusának végén járó elnök az utóbbi hetekben egyre többször engedi meg magának az őszinteség és az önkritika luxusát. Ezúttal meglepően nyíltan beszélt arról, hogy súlyosan elhibázottnak tartja a líbiai intervenciót követő amerikai stratégiát – illetve annak teljes hiányát.

Amikor a műsorvezető arról faggatta, mit tart az elmúlt nyolc év legkomolyabb hibájának, azt mondta.

„Talán azt, hogy elmulasztottunk tervet készíteni a líbiai beavatkozás utáni időszakra.”

Aki töredelmes bűnbánatra számít az elnöktől, annak azért csalódnia kell. Obama leszögezte, hogy továbbra is úgy véli, Kadhafi megbuktatása

„a lehető legjobb dolog volt, amit tehettünk”.

A felelősséget sem vállalja egyedül. A The Atlantic folyóiratnak nyilatkozva múlt hónapban élesen bírálta David Cameron brit miniszterelnököt, és Nicholas Sarkozy volt francia államfőt is. (A 2011 tavaszán indult hadműveletek kulcsszereplői az USA, az Egyesült Királyság, és Franciaország voltak). Obama azt mondta, szilárdan hitt abban, hogy az európai államok „jobban nyomon követik” majd az eseményeket, hiszen az észak-afrikai ország hozzájuk van földrajzilag közel. Szerinte az a káosz, ami Kadhafi halála után eluralkodott, elsősorban „Európa tétlenségének köszönhető".

A The Atlantic megjegyzi: szűk körben Obama csak

„shit show"-ként

(szar show) beszél a véres líbiai polgárháborúról. Hogy ezért a fekáliáért most részben vállalja a felelősséget (gondosan ügyelve azért arra, hogy szövetségeseire is kenjen belőle), aligha vigasztalja azokat, akiknek a hazájába piszkított úgy, hogy még wc-papírt se vitt magával.