Október 2-án újrakezdődik a per

A lap szombati számában arról ír, hogy vagy a vádlott vallomásával vagy annak elmaradása esetén iratismertetéssel kezdődik a per.
    
Emlékeztettek arra, hogy tavaly májusban nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélték Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt az 1956-os forradalom utáni megtorlásokkal összefüggésben.

A Fővárosi Ítélőtábla idén júniusban másodfokon pedig - botrányos és vérlázító körülmények között hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárásra utasított az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. A végzés értelmében másik bírói tanácsnak kell eljárnia első fokon. Az ítélőtábla indoklása alapvetően a közvetlen bizonyítékok hiányára hivatkozott, és arra, hogy első fokon közvetett bizonyítékok alapján hoztak döntést.
 
Az ítéletet követő kommentárok szerint gyakorlatilag egyértelmű, hogy a politikai hatalom arra játszik, hogy az elhúzódó per végét már nem éli meg a kommunista belügyminiszter.
 
Az ítéletről és fogadtatásáról itt olvashat bővebben.