"Öljetek meg minket együtt" - nem adták ki a terroristáknak keresztény társaikat a muszlimok

Dzsihádista fegyveresek támadtak meg egy kenyai buszt, hogy lemészárolják a rajta utazó keresztényeket. Ám muszlim társaik nem voltak hajlandóak kiadni őket

Az eset az ország észak-keleti részén található Mandera közelében történt. A terroristák a szomszédos Szomáliában működő, egyébként az al-Kaidához kötődő al Shabaab nevű szervezet tagjai voltak. Megállították a buszt, és ráparancsoltak az utasokra: oszoljanak két csoportra, muszlimokra és keresztényekre. Az emberek nyilván tudták, mi fog ezután következni, hiszen a szélsőségeseknek ez már nem az első akciója volt ezen a környéken. Tavaly szintén egy buszt támadtak meg, 28 keresztény életét kioltva.

Ám az iszlám vallású utasok

nem voltak hajlandóak asszisztálni társaik kivégzéséhez,

és mindenki a helyén maradt, szorosan egymás mellé állva. Egyesek még hagyományos muszlim ruhákat is adtak a keresztényeknek, hogy biztosan ne lepleződjenek le. A CNN szerint a buszon javarészt nők utaztak, akik odavetették a terroristáknak:

"Engedjetek szabadon minket, vagy öljetek meg minket együttt!"

A dzishádisták persze éktelen haragra gerjedtek, és azzal fenyegetőztek, hogy agyonlőnek mindenkit. Ám így sem mozdult senki. Végül kénytelenek voltak feladni és leszállni a buszról, de előtte persze jól megfenyegettek mindenkit, hogy még visszatérnek.

Az egyik muszlim utas, Abdi Mohamud Abdi a támadás után azt nyilatkozta: "Fenyegettek minket, hogy lelőnek, de mi nem engedtünk nekik,

megvédtük a testvéreinket."

A támadásban így is életét vesztette két ember, egyikük állítólag szökni próbált a buszról.

Az al Shabaab ismét leszögezte: addig folytatják a terrortámadásokat, ameddig a kenyai kormány vissza nem vonja Szomáliában ellenük harcoló alakulatait. Mellesleg szeretnék az ország észak-keleti részét Szomáliához csatolni.

A határon egyébként még állig felfegyverkezve sem túl nehéz átjutni, hiszen a határőrök kevesen vannak, és nagy részük bagóért megvehető.