Az idei választáson az önkormányzatok sorsa is a tét

Az idei választáson az önkormányzatok sorsa is a tét

Az önkormányzatok jelentős többsége két forgatókönyvvel készül az idei évre: az egyik szerint marad a kormány és a helyzet ennél még rosszabb lesz, a másik viszont számol a kormányváltás esélyével. Ezzel együtt pedig azzal, hogy az önkormányzatok újra visszakapják azt a szerepüket, amelyre bő három évtizede létrehozták őket, vagyis azt, hogy a helyi közösségek maguk dönthessenek a saját településük ügyeiben - írja összefoglalójában a Jelen.

A portálon megjelent írás leszögezi, hogy a Fidesz az elmúlt 11 évben mindent megtett azért, hogy az önkormányzatok jogköreit csökkentse és szűkítse. Mára csak azokat az önkormányzatokat nem fojtják meg, amelyek a kormány kénye-kedve szerint intézkednek, amelyek nem, azok gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe kerülnek. A Fidesz célja ezzel a hozzállással az volt, hogy az önkormányzatok mindenképp veszítsék el azt a politikai súlyukat, amely Orbán Viktorék számára lehetővé tette, hogy a 2006-os választási vereség után újraépíthessék magukat: a Fidesz által irányított települések kötvénykibocsátással adósították el magukat, amiből a pártot építették, majd a 2010-es kétharmados győzelem után ezeket az adósságokat konszolidálták.

Ez a törekvés a 2019-es önkormányzati választás után nyert igazán értelmet, amikor az ellenzék jelentős győzelmeket aratott, köztük a fővárost is megszerezték. Ezt követően a Fidesz a koronavírus-járványra hivatkozva az önkormányzatok teljes kivéreztetése mellett döntött, a kormánypárti vezetésűeket azonban kompenzálta a kiesések miatt, a normativitás helyett a kormányzattal való jó viszonyon múlik minden.

Júniusban és októberben érkezik az önkormányzatokhoz a kieső adóbevételek kompenzációja - ha egyáltalán kapnak...

A kieső iparűzésiadó-bevételek kompenzációja mellett a kormányzat állja az önkormányzati dolgozók minimálbér-emelés, illetve a garantált bérminimum emelése miatti többletköltségeket. Emellett az energiaár-robbanás ellensúlyozására az energiahatékonysági beruházásaikat is támogatják - erről beszélt Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere az MTI-nek, miután a témában több megyei jogú város polgármesterével együtt tárgyalt Banai Péter Benővel, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárával.

Emellett a kisebb településeken az adott választókerületet irányító fideszes országgyűlési képviselő lett a kizárólagos döntéshozó, minden fejlesztési pénz és pályázat mögött ők állnak. Jó példa erre az azóta vádlottá vált Simonka György és Boldog István vagy a jogerősen is elítélt Mengyi Roland.

Ez a rendszer azonban csak addig működik, amíg szinte végtelen számú forrás áll rendelkezésre, márpedig az uniós pénzek hiányában komoly megszorító intézkedésekre kényszerült a kormány, amely számos helyi fejlesztést tett zárójelbe éppen a választási kampány idejére, ezek az elmaradó tételek pedig akár döntő szavazatokat is elvehettek a regnáló fideszes képviselőktől.