Operatív törzs: Vizsgálják a Pesti úti idősotthonban vett, de később megsemmisült laborminták ügyét

Operatív törzs: Vizsgálják a Pesti úti idősotthonban vett, de később megsemmisült laborminták ügyét

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Ruszin Romolusz dandártábornok közölte, hogy ezen a héten további 11 céghez rendeltek ki katonákat. A tegnapi napon a honvédség vegyvédelmi zászlóalja befejezte a Pesti úti idősotthon fertőtlenítését, de felkészültek arra, hogy a jövőben, más idősotthonokban is hasonló feladatokat kell majd végrehajtani. Elhangzott, hogy a kivezényelt katonák jól vannak nincs köztük fertőzött. Maliból haza szállítottak egy kisebb kontingenst, és a katonák most két hetes karanténban vannak.

Ruszin Romolusz dandártábornok beszélt arról is:

a magyar honvédség erői részt vesznek a déli határzár biztosításában, támogatják a rendőrség munkáját a humanitárius korridor fenntartásában. 

Egy nap alatt 16, többségében idős ember halt meg

Az országos tiszti főorvos megköszönte a honvédség munkáját. Müller Cecília közölte, hogy jelenleg 1834 fertőzött személyt tartanak nyilván, a megbetegedések száma fokozatosan növekszik, de nem olyan mértékű még, hogy "robbanásról" lehetne beszélni. Az elmúlt 24 órában további 16 ember hunyt el. Többségük idős, egyéb más megbetegedéssel szenvedő emberről van szó, de az elmúlt napon egy 42 éves nő is meghalt, aki szintén több alapbetegséggel küzdött.

829 beteget ápolnak kórházakban, 60-an vannak lélegeztetőgépen

Emelkedett a kórházakban ápoltak száma. Jelenleg 829-en vannak egészségügyi intézményben, közülük 60 beteg került lélegeztetőgépre. Továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, ez pedig már több mint az összes fertőzött 60 százalékát jelenti.

A legutóbbi adatok alapján 18 olyan szociális intézményről tud az operatív törzs, ahol fertőzések vannak. Összesen 386 gondozott betegedett meg – 286-an vannak közülük kórházban – és 45 ápoló. Az idősotthonok lakói közül 33 ember hunyt el.

Müller Cecília - reagálva a Karácsony Gergely főpolgármester által elmondottakra - közölte, hogy a laboratóriumokban előfordulhatnak hibák a tesztelés közben, de ezeket már vizsgálják. A Pesti úti idősotthonban felvett minták közül 74 tönkrement, amiről csak kilenc nappal később értesült az intézmény vezetése. Elhangzott még, hogy országszerte zajlik az idősotthonok vizsgálta a népegészségügyi szervek közreműködésével.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, azért van szükség a kórházi ágyak nagyszámú felszabadítására, hogy emelkedő megbetegedések esetén ne kelljen a folyosón ápolni a betegeket.