Orbán Viktor jelen lesz az Európai Bizottság volt elnökének búcsúztatásán Párizsban

Orbán Viktor jelen lesz az Európai Bizottság volt elnökének búcsúztatásán Párizsban

A 98 esztendősen elhunyt Jacques Delors kulcsszerepet játszott az EU mai formájának kialakításában, és péntek délelőtt vesznek tőle végső búcsút.

Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására pénteken részt vesz Jacques Delors, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán Párizsban - erősítette meg a francia sajtó értesüléseit Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön az MTI-nek.

Emmanuel Macron elnököl a Jacques Delors előtt rendezett nemzeti tiszteletadáson a párizsi Invalidusok dómja díszudvarában pénteken délelőtt 11 órától.

Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke 98 éves korában hunyt el december 27-én Franciaország fővárosában.

10 éven át, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában.

Delors fontos formálója volt többek között az egységes piac, a schengeni övezet, az Erasmus-programok és a közös mezőgazdasági politika létrehozásának.

(Címlapkép: Emmanuel Macron francia elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk előtt az Elysée Palotában 2023. december 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)