Orbán a letelepedési kötvényekről: nem engedünk a zsarolásnak, de értelmes a Jobbik felvetése

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a kormány semmilyen zsarolásnak nem enged”. Ugyanakkor megjegyezte, ettől függetlenül a Jobbik kérése értelmes. Újságírói kérdésre a miniszterelnök kijelentette, minden pártot arra kér, döntse el, hol áll: nemzeti vagy pártügyként tekint az alkotmánymódosítás kérdésére. Orbán szerint a módosításról szóló szavazás "tiszta vizet fog önteni a pohárba".

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek tanácskozásán sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés.

A miniszterelnök szerint tavaly ősszel az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával. „Kültelki trükknek” nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna. Hangsúlyozta: az állam- illetve kormányfők eddig kétszer is csak önkéntes kvótáról állapodtak meg.

Orbán Viktor a Magyarország irányába szóló szolidaritással kapcsolatos kritikák kapcsán kijelentette: Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít, ugyanis ezzel „nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem mindenkit, aki mögöttünk van”.

A miniszterelnök azt is elmondta: Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, ezért mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét.

Az MTI még Orbánt is cenzúrázza

Az MTI tudósításába nem került bele, hogy a Jobbik felvetését értelmesnek nevezte a miniszterelnök a letelepedési kötvények megszüntetése kapcsán. Bár Orbán Viktor azt mondta, hogy "a kormány nem enged a zsarolásnak", a miniszterelnök „kicenzúrázott” kijelentése egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a letelepedési kötvény-biznisz megszüntetésének kérése pontosan olyan, mintha Vona Gábor "azt kérné az aláírásért cserébe, hogy vegyenek tőle cserébe Wartburg-féltengelyt".

A Fidesznek kell dönteni: "Rogánék piszkos pénze vagy az ország biztonsága?"

A Fidesz frakcióvezetője a szerda délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kormánypárt szerint Vona Gábor hazaárulóvá válik, ha a pártja nem szavazza meg az alaptörvény-módosítást. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője erre úgy reagált, hogy Kósa vagy nem érti, amiről beszél, vagy pedig hazudik, és a Fidesznek döntenie kell: Rogánék piszkos pénze vagy az ország biztonsága a fontosabb.

Vona Gábor az Orbán Viktorral való zajlott keddi négyszemközti megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján kijelentette:

„A Jobbik csak olyan alaptörvény-módosítást tud támogatni, amely a migrációnak és a betelepítésnek mindenféle formáját elutasítja. Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne jöhessen Magyarországra. Se Juncker ne tudjon betelepíteni Magyarországra bevándorlókat, se Rogán Antal ne tudjon betelepíteni bevándorlókat. Se ingyen, se pénzért ne lehessen. Se a kerítésen keresztül, se a letelepedési kötvény által.”

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Jobbik képviseli azt a 98%-os tábort, amelyik elutasította a migráció minden formáját, beleértve a "gazdag migránsok" betelepítését is.

"A Jobbik képviseli a 98% akaratát"

Lezajlott az ötpárti egyeztetés a parlamenti frakciók között, amely után Volner János kijelentette, hogy a Jobbik képviseli a 98% akaratát, azaz egyedül a legerősebb ellenzéki párt álláspontja az, hogy semmilyen migrációra nem lehet igent mondani. Kósa Lajos továbbra is hazaárulózta Vona Gábort, és most már egészen máshogy vélekedett az offshore hátterű cégekről is, mint tavaly.

A frakcióvezető ezt a Parlamentben tartott ötpárti egyeztetés után mondta (amelyen az MSZP nem vett részt). Volner János leszögezte: míg a Jobbik számára Magyarország biztonsága a fontosabb, addig a Fidesz a Rogán Antal nevéhez kapcsolódó 100 milliárdos kötvény-bizniszt akarja megvédeni.