Orbán: az EU elvesztette globális szerepét

A brit népszavazás utáni európai helyzet és az Európai Unió lehetséges megreformálása állt a visegrádi négyek csúcsértekezletének a középpontjában.

Orbán Viktor szerint az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, és minősült vissza regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát.

A magyar miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tenni az uniónak annak érdekében, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

Szydlo: az EU ma nem teljesíti az európaiak elvárásait

Beata Szydlo lengyel kormányfő szintén a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón kijelentette: az intézményesített Európai Unió ma nem teljesíti az európaiak elvárásait, a brit kilépésről szóló népszavazás után ezért Európában új megvitatandó kérdéskört kell nyitni.

"Az Európai Unió (EU) érték az európaiak számára, melyet őrizni kell, de változtatni is kell rajta"

- hangsúlyozta a lengyel kormányfő. Úgy vélte, a brit népszavazás eredménye lehetőséget jelent az EU működésének megváltoztatására úgy, hogy "jobban vegye figyelembe a szuverén nemzeti parlamentek döntéseit, és kevésbé foglalkozzon saját intézményes működésének kérdéseivel".

A megbeszélést Szydlo az Európai Tanács szeptember 15-én esedékes, a Brexit utáni helyzetnek szánt pozsonyi informális ülésének előzményeként minősítette, a visegrádi csoport közös álláspontját egyeztették ezzel kapcsolatban.

A brit népszavazás utáni európai helyzet és az Európai Unió lehetséges megreformálása állt annak a csúcsértekezletnek a középpontjában, amit a visegrádi csoport, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői tartottak csütörtökön Varsóban.

Robert Fico: A magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben

A szlovák kormányfő a migránsválsággal összefüggésben helyezte kilátásba a Magyarországnak a határvédelemben nyújtandó további segítséget, rámutatva: a két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren.

Fico a migránsválsággal kapcsolatban, a bevándorlással járó biztonsági kockázatok növekedésére utalva úgy vélekedett, hogy a veszélyekről végre nyíltan kellene beszélni.