Orbán: Európát megtámadták

A kormányfő először ismét kifejezte Magyarország részvétét Franciaországnak, majd idézte Francois Hollande francia államfőt, aki szerint ami történt, az háborús tett.

Nemcsak Franciaország és a francia nép áll háborúban. Franciaország az EU tagja, innen nézve Párizsban az EU-t támadták meg, így "ez a mi ügyünk is" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Szerinte az Európai Unió vezetőinek itt az ideje, hogy felébredjenek.

Orbán emlékeztetett rá, hogy Magyarország korábban "megkapta a magáét" azért, mert lezárta a határait.

Mi az emberségesebb?- tette fel a kérdést a kormányfő. Lezárni a határt a menekültáradat előtt vagy az ártatlan európai polgárok életét kockáztatni – ismertette a két lehetséges választ.

Orbán szerint az Európai Unió csak sodródik, béna és gyenge. Hozzátette:

ideológiák hálójában vergődik ahelyett, hogy a józan ész szerint cselekedne.

A miniszterelnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy három súlyos veszélyt is magában hordoz a népvándorlás, amelyek miatt meg kell állítani azt. Azt mondta:

a tömegek beáramlása Európában növeli a terrorveszélyt, de a bűnözés veszélyét is, még ha ez utóbbiról politikailag nem korrekt beszélni.

Harmadik érvként azt mondta:

a más földrészekről ide érkező tömegek veszélyt jelentenek a kultúránkra, az életformánkra, a szokásainkra, a hagyományainkra.

Orbán a kötelező betelepítési kvóta kapcsán megjegyezte: az szétterítené a terrorizmust Európában, éles ellentétben állnak az európai szellemmel.

A miniszterelnök azt  is kifejtette:

"négy parancsolat" alapján újra kell gondolni az európai politikát: meg kell védeni az EU külső határait, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, és meg kell adni a jogot az embereknek, hogy befolyásolhassák az európai döntéseket.