"Egy biztos, Oroszország a háború után is létezni fog" - Orbán most már Kína világuralmára készül

"Egy biztos, Oroszország a háború után is létezni fog" - Orbán most már Kína világuralmára készül

Orbán Viktor miniszterelnök egy hosszú interjút adott a Mandinernek, amiben egy olyan politikus képét próbálta magára erőltetni, aki ma már elítéli az őt átverő Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és Kína - közelgő - világuralmára teszi le a forintot.

Putyin szövetségében: Orbánéknak nagyon sok kérdésre kell még választ adniuk

Nem kell túlságosan nagy jósnak lenni ahhoz, hogy ma már világosan lássuk, ha Oroszország le is győzi az ukrán hadsereget, és be is vonul Kijevbe, Vlagyimir Putyin elbukott. A kérdés már csak az, hogy mi lesz az orosz elnök európai szövetségeseinek a sorsa.

Nézzük a legérdekesebb gondolatait:
  • Miről szól az orosz agresszió? Orbán Viktor szerint:

"Az oroszok két követeléssel léptek fel: Ukrajna nyilvánítsa ki semlegességét, a NATO pedig azt, hogy nem fogja felvenni Ukrajnát. Ezeket a biztonsági garanciákat az oroszok nem kapták meg, ezért úgy döntöttek, hogy háborúban fogják azokat megszerezni."

  • Orbán, a békepárti:

"Magyarországnak világossá kell tenni, hogy a háborút semmilyen cél érdekében nem lehet elfogadni, és aki ezt az utat választja, azt Magyarország egyértelműen elítéli".

  • Orbán átállítaná a kormánypropagandát:

"Elítéljük az orosz támadást, mert háborút indítottak Ukrajna ellen."

  • Orbán most már úgy emlékszik, hogy ő vette fel a kapcsolatot Putyinnal, és nem az orosz elnök hívatta őt egy "bemutatkozó látogatásra" Szentpétervárra:

"A választási győzelemre készülve már 2009-ben felvettem a kapcsolatot Putyin elnökkel és a kínai vezetőkkel. Azt gondoltam, hogy kormányra kerülve szembe kell néznünk azokkal a világpolitikai realitásokkal, amelyek a 2008-as pénzügyi válságot követően bekövetkeztek. Azzal számoltam, hogy a pénzügyi válság a nyugati világot, leginkább az Európai Uniót megrázza, a kínaiakat viszont nem, így felgyorsul az a folyamat, amelyben Kína átveszi a világgazdaság vezető szerepét. Erre az új világrendre fel kellett készülnie Magyarországnak."

  • Putyin most hazudott neki először:

"Ami pedig az orosz elnököt illeti, amiről eddig megállapodtam vele, azt mindig betartotta, és mi is így voltunk ezzel. Kiegyensúlyozott, korrekt kapcsolatrendszer volt a magyar–orosz kapcsolat egészen a legutóbbi időkig."

  • Orbán <3 EU:

"A háború elindításával új helyzet állt elő Magyarország számára is. Ebben az új helyzetben kell újra meghatározni Magyarország céljait és a magyar érdekeket. Ami a szankciókat illeti, nem vétózunk, nem akadályozzuk meg az EU-t abban, hogy szankciókat alkalmazzon Oroszországgal szemben. Most az uniós egység a legfontosabb."

  • Oroszok lesznek, de Putyin is? Ezt még Orbán sem tudja:

"Ami a háború utáni kétoldalú kapcsolatokat illeti, egy biztos, Oroszország a háború után is létezni fog. Magyarországnak és az Európai Uniónak pedig a háborút követően is lesznek érdekei. Semmilyen érv nem szól amellett, hogy megszakítsuk az oroszokkal az energetikai együttműködésünket. Azt az unió vezetői is leszögezték, hogy a szankciók nem fogják érinteni az Oroszországból érkező energia­szállításokat, hiszen ez tönkretenné az európai gazdaságot. A paksi beruházással is ez a helyzet. Ha nincs Paks, akkor még több orosz gázt és még drágábban kell vásárolni. Ha felszámolnánk az oroszokkal való energetikai együttműködést, akkor egyetlen hónap alatt háromszorosára nőne az összes magyar család rezsiköltsége. Ezt a lépést ezért nem támogatom, ne a magyar családok fizessék meg a háború árát."

  • Orbán <3 Kína:

"Pozíciócsere zajlik a világ élén. A dolgok mai állása szerint nemsokára Kína lesz a világ legerősebb gazdasági és katonai hatalma. Amerika visszaszorulóban van, miközben Kína egyre erősebb lesz. A tízmilliós Magyarországnak ügyesen kell manővereznie egy ilyen időszakban."

  • Orbán <3 Kína 2.0:

"Azt már tudjuk, milyen a világ, amikor angolszász dominancia van. De még nem tudjuk, milyen lesz a világ, ha kínai dominancia lesz."

  • Mi lesz a V4-ekkel? Megy már a taktikai gondolkodás: 

"A V4-es együttműködést eddig leválasztottuk a katonapolitikai témákról, mert tudtuk, véleménykülönbség van közöttünk. Most, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát, már nem tudjuk ezt a témát kívül tartani, mert ez a legfontosabb kérdés. Távol akarjuk tartani az oroszokat magunktól, de jelentős taktikai különbség van közöttünk. A lengyelek a nyugati világ határát föl akarják tolni az orosz világ határáig. Ők akkor érzik magukat biztonságban, hogyha ez létrejön, és a NATO – beleértve Lengyelországot is – megfelelő erőt tud felvonultatni ennek a határvonalnak a nyugati oldalára. Ezért is támogatják vehemensen Ukrajna NATO-tagságát. A magyar taktikai gondolkodás lényege viszont az, hogy az oroszok és Magyarország között legyen egy kellően széles és mély terület. Ma ezt a területet Ukrajnának hívják."

Legalább négy robbanás sújtotta Kijevet, újra tárgyalnak ma az oroszok és az ukránok (percről percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez. Magyarország is támogatja Ukrajna gyorsított felvételét az Európai Unióba - jelezte Szijjártó Péter.