Pedagógusok Szakszervezete: azonnali iskolabezárást az idősek védelme érdekében

Pedagógusok Szakszervezete: azonnali iskolabezárást az idősek védelme érdekében

Mint ismert, ma délelőtt a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni a tanárokat, ha bezárnák az iskolákat. Azonban a jelenlegi jogszabályok egyáltalán nem rendelkeznek olyan passzusról, amely szerint ez így lenne. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is azt követeli a kormánytól, hogy azonnal zárják be az iskolákat, másrészt pedig nem fogadja el, hogy a tanárok nem kaphatnának juttatást az iskolabezárás idejére. 

Közleményükben kifejezik: a PSZ egyértelművé tette álláspontját: a rendkívüli tanítási szünet idejére minden dolgozónak meg kell kapnia az illetményét. Vagyis ugyanúgy, mint bármilyen más tanítási szünet esetén.

Orbán Viktor szerint fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni a tanárokat, ha bezárnák az iskolákat

Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Szokásos pénteki rádiós interjújában a miniszterelnök arról beszélt, hogy az országot elérő járvány hosszú ideig hatással lesz az ország életére.

A PSZ azzal sem ért egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására. A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot. A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig „az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról.”

Hozzáteszik, az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.

Koronavírus: petícióban követelik az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárását

Online petíciót indítottak Magyarországon az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárásáért. Hasonló intézkedést Szerbia kivételével valamennyi szomszédos állam bevezetett, Romániában a szülőknek fizetett szabadnapot is adnak, ha nem tudja megoldani gyermeke elhelyezését. A magyar kormány a koronavírus-fertőzések növekvő száma ellenére sem lépett eddig.