Egy finn lap Sztálinnal és Huszeinnel emlegeti egy lapon Orbánt

Egy finn lap Sztálinnal és Huszeinnel emlegeti egy lapon Orbánt

A legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat „Nárcizmus, pénz és az akadályok elhárulása – ezzel magyarázzák a kutatók a diktátorok évtizedes ragaszkodását a hatalomhoz” címmel jelentetett meg egy tartalmas írást a Diktátorok viselkedéséről és pszichológiájáról.

Az írás mindezt olyan példákon keresztül mutatja be, mint Aljakszandr Lukasenka, Joszif Sztálin, Szaddám Huszein és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Több se kellet Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárnak, hogy twitteren gyorsan miniszterelnökünk és hazánk védelmére kelljen. Amellett, hogy botrányosnak titulálta a cikk hangnemét, kiemelte, hogy a Helsingin Sanomat „megkezdte a finn médiapiac felvásárlását, mellyel félmonopóliumot érne el”.

Az államtitkár ezt követően megjegyzi, hogy Orbán Viktor volt az, aki 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén a szovjet csapatok kivonását követelte Magyarországról. A diktátor kifejezést pedig sértőnek tartja egy olyan országtól, ahol „gyakori az etnikai profilalkotás, nem tilos a horogkereszt nyilvános ábrázolása, nincs alkotmánybíróság stb.”.

A Helsingin Sanomat Magyarország helsinki nagyköveténél, Urkuti Györgynél is kiverte a biztosítékot, aki Facebook-bejegyzésében kiemeli: "a népirtás és a miniszterelnök egy csoportba való elhelyezése annyira abszurd, megalázó és sértő, hogy azt kell mondanom: nevetségessé tette magát az újság”.

(hvg.hu)