Orbán: a stratégiai jelentőségű, hosszú távú együttműködés a cél Szlovéniával

Orbán: a stratégiai jelentőségű, hosszú távú együttműködés a cél Szlovéniával

A stratégiai jelentőségű, hosszú távú együttműködést megalapozó kérdések vannak az asztalon Szlovéniával, és ezeknek a megoldását elindították - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának kedden a szlovéniai Bledben.

A kormányfő tárgyalt Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel, majd a megbeszélésről beszámolva kiemelte: kell még néhány hónap, hogy kialakítsák a megoldások végső formáját, de hosszú távon is számíthatnak arra, hogy őszinte jószomszédi kapcsolatot tudnak kiépíteni Magyarország és Szlovénia között.

Hangsúlyozta: ennek a "lelki alapját" a koronavírus-járvány idején Magyarország által Szlovéniának nyújtott segítségen túl a nemzeti közösségek jelenthetik.

Megjegyezte: a magyar-szlovén kapcsolatok alaphangja ma sokkal jobb, mint korábban bármikor.

(MTI)

Orbán Viktor szerint a magyar demokrácia helyzete kiváló

A magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német vagy az olasz, és megfelel a demokrácia európai követelményeinek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 15. Bledi Stratégiai Fórumon. Európában nehezen értjük meg, hogy - az Egyesült Államokkal és Kínával ellentétben - nem vagyunk képesek gyökeresen megváltoztatni a játékszabályokat