Brenner: a kormány biztosítsa a köz- és felsőoktatás zavartalan működését!

Brenner: a kormány biztosítsa a köz- és felsőoktatás zavartalan működését!

A jobbikos politikus "álságosnak és cinikusnak" tartja a Fidesz érvelését, hogy vagy az európai uniós források elmaradása miatt, vagy most éppen a Vodafone megvásárlása miatt nem jut pénz a pedagógusokra és az oktatásra.

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtökön budapesti, online is követhető sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sokasodnak az oktatásban a válságjelek.

Kiemelte, néhány nappal vagyunk az iskolakezdés előtt, és

nemsokára a szülők, a gyermekek és a fiatalok is szembesülhetnek azzal, hogy a fűtési szezonban át kell térniük az online oktatásra, mert a fideszes hatalom nem biztosítja az iskolák fűtési költségeit.

Ugyancsak veszélyezteti az oktatást a vészes tanárhiány, emellett a pedagógusszakszervezetet bejelentették, hogy szeptemberben folytatják "jogos és törvényes sztrájkjukat", hogy megkapják a megérdemelt, a Jobbik által hosszú ideje követelt béremelést.

Brenner Koloman kitért arra, pártja

"álságosnak és cinikusnak" tartja a Fidesz érvelését, hogy vagy az európai uniós források elmaradása miatt, vagy most éppen a Vodafone megvásárlása miatt nem jut pénz a pedagógusokra és az oktatásra.

Jobbik: saját mobilszolgáltatóra és tűzijátékra jut, de adócsökkentésre és az iskolák fűtésére nem

Mint arról beszámoltunk, a magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében - közölte a gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn az MTI-vel. A Vodafone Group megállapodott a 4iG Nyrt.-vel és a Corvinus Zrt.-vel a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékának eladásáról, összesen 715 milliárd forint (1,8 milliárd euró) vállalati értéknek megfelelő készpénzes ellenértékért - közölte a Vodafone Group hétfőn.

Értékválasztás, hogy mire jut a költségvetésből - hangoztatta,

Hozzátette: a Jobbik mindig azon a véleményen volt, hogy a bruttó hazai össztermék 6, a jelenlegihez hasonló válságos időszakokban 7-8 százalékát kell oktatásra költenie a költségvetésnek.

"A Jobbik felszólítja a kormányt, azonnal csoportosítson át az idei költségvetésből az oktatásra, hogy biztosítsa azt a tanévkezdést, amelyet a szülők, a gyerekek, a fiatalok és a pedagógustársadalom megérdemel, és a jövő évi büdzsében is hajtson végre ennek megfelelő módosításokat"

- fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsátásával kapcsolatban úgy fogalmazott, ez szerinte a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikájának újabb csúcspontja.

Orbán és az OMSZ elnökhelyettese is szabadságon volt augusztus 20-án, de csak az utóbbit rúgták ki

Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) frissen kirúgott elnökhelyettese a Telexnek adott interjút a hirtelen menesztéséről. Jellemző, hogy hétfőn tért vissza háromhetes szabadságáról, délután aztán kirúgták - pedig nem is vett részt a tűzijáték előkészítésében. A szakember megerősítette, hogy indoklás nélkül küldték el őket.

Jelezte, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaként csatlakozik azon tagtársaihoz, akik szerint Palkovics László technológiai és ipari miniszter méltatlanná vált az akadémiai tagságra.

Brenner Koloman szólt arról is, "szegénységi bizonyítvány és beismerő vallomás", hogy a kormány "elengedte" a nyelvvizsgakritériumot az egyetemi világba történő belépéshez. Ezzel beismerte, a nyelvtanárok erőfeszítései ellenére a magyar közoktatás nem tudja biztosítani, hogy azok a tehetséges, de kevésbé tehetős családból származó fiatalok, akiknek nincs pénzük magántanárra, le tudják tenni a nyelvvizsgát.