A polgármester a vendégmunkásoknak hálás, Simonka köddé vált, az államtitkár a Fidesznek kampányol - befeszült a NER Orosházán

A polgármester a vendégmunkásoknak hálás, Simonka köddé vált, az államtitkár a Fidesznek kampányol - befeszült a NER Orosházán

Ahogy az várható volt, óriásit megy a NER Orosházán, a bűnszervezetben elkövetett csalással megvádolt fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György választókörzetének központjában. A tét nem kicsi számukra, Simonka György - legalábbis elvileg - nehezen úszhatja meg a bírósági eljárást, és akkor nagyon nem lesz mindegy, hogy a hátországát ki uralja. Különösképpen abban az esetben, ha az igazságszolgáltatás elmeszeli a politikust, hiszen így előrehozott választások lesznek, és bukhat a parlamenti kétharmad is.

De erre még visszatérünk...

...ugyanis az orosházi emberek szempontjából természetesen sokkal jelentősebb kérdés, hogy a városuk elindul-e a fejlődő pályán. Már pedig a Szabó Ervin polgármesterjelölt mögött felsorakozó ellenzéki együttműködésnek (a Közösen Orosháza Városáért, a Jobbik, a DK, a Momentum, a Mindenki Magyarországért Mozgalom) ez a célja. A jobbikos politikus arról beszélt az Alfahírnek és az N1TV-nek, hogy generációváltásra van szüksége a városvezetésnek, és új vízióra a városnak. Szabó Ervin szerint csakis közösen lehet Orosházát talpra állítani, erre épül a lokálpatrióta kampányuk is.

Ez az az erő, gondolkodásmód, ami arra kötelezi őket, hogy a jövőben, a választások után is ilyen szellemiséggel dolgozzanak

- magyarázta a politikus, aki szerint közösen többet tudunk a városnak adni. 

47 szavazat

Ahogy arról beszámoltunk, Orosházán nem valósult meg az egységes ellenzéki indulás, ugyanis a szocialista önkormányzati képviselő, Fetser János a március 14-ei ellenzéki megállapodás, és azt követő folyamatos egyeztetések ellenére is augusztusban úgy döntött, elindul a polgármesteri posztért, illetve jelöltjei az összes egyéni körzetben rajthoz állnak. Beszédes, de a szocialista politikus ellenzéki szavazatokat megosztó akciójával az MSZP sem tud mit kezdeni, az országos elnökségük továbbra sem döntött arról, beáll-e Fetser János mögé, nyíltan is kockáztatva ezzel az ellenzék orosházi győzelmét. Szabó Ervin 2018-ban Orosházán mindössze 47 szavazattal maradt alul Simonkával szemben, míg a 2019-es EP-választásokon az MSZP a Fidesz, a DK, a Jobbik mögött végzett a városban. 

Papp Róbert képviselőjelölt vezette a DK-t a tárgyalások során, ő is megerősítette az Alfahírnek, hogy bár sok "szenvedélyes" vitájuk volt, de sokat is tanultak egymástól, kompromisszumokat kötöttek.

Ez az összefogás nemcsak a választásokig tart, együtt fogjuk vezetni a várost

- fogalmazott. 

A NER-rel szembeni ellenzéki politikusok abban is egyetértenek, hogy hiába az 1,9 milliárd forintos adóbevétel, a város nem fejlődik. Sőt, még a beígért látványberuházások is elmaradnak. 

Szabó Ervin elmondta, az országos átlagot meghaladó mértékben öregszik el Orosháza, ennek ellenére az önkormányzat nem szociális lakásprogramokban gondolkodik, hanem munkásszállót épített. Az utóbbi több mint 500 millió forintba került, melynek a felét Orosháza hitelből fizette - a másik felére állami forrásokból pályázott. A politikus ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén mindent megtesz azért, hogy a 11 apartmanba - az ingatlant egyébként júniusban kellett volna hivatalosan is átadni, de az önkormányzati választásokig biztosan üresen marad - ne költözhessen be a körülbelül 100 külföldi vendégmunkás. 

A városi tanuszoda szintén az egyik meg nem valósult kampányígéret, pedig Simonka György szavai szerint már 2018-ban is használniuk kellett volna a városi gyermekeknek, de egyelőre még minden ugyanúgy van, mint másfél évvel ezelőtt. 

 

Szabó Ervin egyébként leszögezte, hogy a tanuszoda, illetve a lakosság megtartását szolgáló egyéb befektetések esetében egyáltalán nem kellene várni a kormányra, hiszen a városi büdzsére támaszkodva is megvalósíthatóak lennének ezek. Sőt, jövőre megváltozik az EU-s pályázatok szisztémája is, így a város még inkább szabadon gazdálkodhat. 

A hétfői nap egyébként már bőven a kampány jegyében zajlott, a NER Dávid Zoltán (Fidesz) polgármester segítségére elküldte Orosházára Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkárt (Belügyminisztérium), valamint magát Simonka Györgyöt is. Azonban a fideszes politikus nyilvános szerepvállalása vonzza az újságírókat, így Simonkát jobb híján végül eldugták az általa meghirdetett sajtótájékoztatóról...

A zavar, illetve a láthatóan nem várt újságírói kérdések aztán egészen döbbenetes őszinteségi rohamot váltottak ki Dávid Zoltánnál és Pogácsás Tibornál is. 

Az államtitkár például készségesen elismerte, hogy ő azért van itt, ő azzal foglalkozik, és ezeket a fórumokat is azért tartják, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei a szükséges támogatottságot elérjék. És nem kíván azzal foglalkozni, hol van Simonka György.

Természetesen rákérdeztünk a tanuszodára - amelynek megépítését elvileg kormányhatározat garantálja - és a munkásszállóra is. A tanuszoda csúszása kapcsán például ilyen elmés magyarázatokkal szolgált Pogácsás:  

"nagyon sok adminisztratív akadály van, melyet folyamatában le kell küzdeni,"

de a projekt folyamatban van. Dávid szerint is

"mindig történik valami előrelépés, de nyilván még nem kezdődött el"

az építkezés, de reméli, hogy nemsokára ez is bekövetkezik.

Pogácsás határozottabb volt a vendégmunkásokkal kapcsolatban, az államtitkár szerint

a munkásszállóra nyilvánvalóan szükség van, Orosháza vonzerejét, és ipari lehetőségeit fogja segíteni.

Dávid Zoltán szerint bár túl lépték a határidőt, de még sem csúszik a munkásszálló átadása, és egy-két hónapon belül költözhetnek a vendégmunkások. 

Majd további kérdéseinkre egyre jobban belelendült - a fideszes magyarázat szerinti - gazdasági bevándorlók védelmébe.

Dávid Zoltán szerint például a vendégmunkások

"nyilvánvalóan hosszabb távon is megtalálják itt a számításukat, ezek itt fognak lakást venni, itt fognak elhelyezkedni, itt fognak férjhez menni, megnősülni, családot alapítani, és itt gondolják a jövőjüket, mert van lehetőség munkára, és szükség van a munkájukra".

Azért ilyeneket nem hallani egy fideszes politikustól egy fideszes sajtótájékoztatón. De még nincs vége!

A polgármester köszönetet is mondott az államnak a "gesztusért", hogy lehetett pályázni az "ide érkező munkások" elszállásolására. "Miért ne pályáztunk volna?"- vetette fel a városvezető. És szerinte azt "mindenkinek tudnia kell", hogy a cégek nem fognak fejleszteni azokban a városokban, ahol nincsenek munkásszállók - avatott be minket az új fideszes gazdaságpolitikába Dávid Zoltán.

Szerinte egyáltalán nem zavaró tényező egy külföldieknek szánt munkásszálló a lakóövezetben.

"Miért is lenne az, olyan munkásemberek, akik dolgozni szeretnének, miért zavarnák a környezetüket. Azért jönnek ide, hogy a családjukat eltartsák, munkájukkal a megélhetésüket biztosítsák. Úgy gondolom, hogy hálásak is lehetünk nekik"

- szögezte le. 

Sajnálatos módon, ezen a ponton berekesztették a sajtótájékoztatót, a lakossági fórumra pedig nem engedték be a sajtó munkatársait. 

Egy kérdésünkre azonban menet közben még készségesen válaszolt Dávid Zoltán: szerinte is jó, hogy minél több ellenzéki kihívója van...

Tekintse meg az N1TV összefoglalóját.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/UY02pMHouM8.jpg?itok=OxW0FJDc","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=UY02pMHouM8&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}