Valami nem működik: a brutális verés után 2 évvel emeltek vádat Orosz Bernadett támadója ellen

Valami nem működik: a brutális verés után 2 évvel emeltek vádat Orosz Bernadett támadója ellen

A családon belüli/kapcsolati erőszak áldozatai számára biztos nem lehetett könnyű követni Orosz Bernadett kálváriáját: 2019 novemberében a nyilvánosság elé állt, miután brutálisan összeverte a volt párja. A nő elmondása szerint attól félt, sőt, már bele is nyugodott, hogy nem éli túl a volt katona támadását. Csak a szerencsén múlott, hogy végül nem így lett. 

De ezzel nem ért véget ez a nyomasztó sztori, ugyanis előbb állt becsületsértésért bíróság elé Orosz Bernadett, mint az őt brutálisan összeverő volt barátja.

Napra pontosan egy évvel azután, hogy majdnem agyonverték, folytatódik a per Orosz Bernadett ellen

Hétfőn megkezdődött az a becsületsértési per, amely azért indult Orosz Bernadett ellen, mert a brutálisan összevert hatgyermekes miskolci anyuka egy Facebook-posztjában megnevezte a támadóját. További tanulságokkal szolgál az Orosz Bernadett elleni támadás története.

Sokatmondó és elkeserítő, hogy két évet kellett várni arra, hogy az ügyészség végre vádat emeljen a nyilvánvalóan bűnös férfi ellen. Orosz Bernadettnek abban is szerencséje volt, hogy önálló egzisztenciája van, és a gyermekeivel saját otthonukban élnek - de ezt sok olyan nő nem mondhatja el a magáról, számukra marad a közös "otthon" és a támadóval való együttélés.

Mindenesetre a Nógrád Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vádat.

Az ügyészségi közlemény ezután részletezi az előzményeket is, ami után még érdekesebb, miért húzták eddig az időt. 

"A vád szerint a férfi és a nő 2018-ban ismerkedett meg, kapcsolatuk a férfi féltékenysége miatt konfliktusokkal volt terhelt. 2019 júniusában egy családi rendezvényen összevesztek, az ittas férfi a nő fejét a falhoz verte, majd a menekülő sértettet kétszer tarkón ütötte. Később a sértett miskolci otthonába utaztak, ahol a férfi a teraszon megtépte a nő haját és megpofozta.

Néhány hónap múlva a férfi a hajnali órákban saját kulcsával bement a sértett otthonába, felébresztette, beszélgettek, de ezúttal is összevesztek, és a férfi többször nagy erővel arcon ütötte a nőt."

Hiába vannak áldozatsegítő központok, ha a megvert nők már a rendőrségen elakadnak

Hiába felfokozott kormánykommunikáció, az áldozatsegítés a gyakorlatban nagyon nem működik. Sőt, igazából már rögtön a történet elején, pontosabban a segítségkérés után falakba ütközik az áldozat. Varga Judit igazságügy miniszter ugyan tegnap újabb Facebook-posztban számolt be arról, hogy folytatódik az áldozatsegítő kampány, és az már 1,5 millió(!)

Így jutottunk el 2019 novemberéig. Akkor a pár egy bujáki üdülőben vett részt egy rendezvényen. Vacsora után az emeleti szobájukban az ittas férfi újra féltékenykedni kezdett, majd a veszekedés során a homlokán megütötte a nőt, aki ezután kizárta őt a szobából. Később a férfi az ajtót betörve rárontott, és gátlástalanul, hosszasan bántalmazta a sértettet, aki egyszer ki tudott menekülni a szobából és segítségért kiáltott, de a férfi a szobába visszahúzva ezután is tovább verte. A bántalmazásnak végül a segélykiáltásra az emeletre siető vendégek és a dolgozók vetettek véget.

A sértett az arcán és a fején zúzódásos és töréses, 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, ám a támadás erejére, a támadott területekre, valamint a bekövetkezett sérülésekre figyelemmel

fennállt a lehetősége az életveszélyes sérülések keletkezésének is.

A Nógrád Megyei Főügyészség a férfi ellen életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és két rendbeli súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vádat, melyben szabadságvesztés kiszabására és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a Törvényszék a korábban a férfival szemben elrendelt távoltartást továbbra is tartsa fenn.

Arra az esetre, ha a férfi az előkészítő ülésen bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 3 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt - derül ki a közleményből.

„Menekülök, ott van velem a két kicsi is, és mindig megöl" - a bántalmazott nők szerint a sajnálat kevés

A sajnálat kevés, tettekre van szükség - hangzott el azon az emberi jogok világnapja (december 10.) alkalmából tartott budapesti rendezvényen, amelyen a családon belüli erőszak áldozatait képviselő Szelíd Motorosok átvehették a Fehér szalag díjukat, valamint ahol felszólalt Orosz Bernadett is.