Hiába vannak áldozatsegítő központok, ha a megvert nők már a rendőrségen elakadnak

Hiába vannak áldozatsegítő központok, ha a megvert nők már a rendőrségen elakadnak

Hiába felfokozott kormánykommunikáció, az áldozatsegítés a gyakorlatban nagyon nem működik. Sőt, igazából már rögtön a történet elején, pontosabban a segítségkérés után falakba ütközik az áldozat. 

Varga Judit igazságügy miniszter ugyan tegnap újabb Facebook-posztban számolt be arról, hogy folytatódik az áldozatsegítő kampány, és az már 1,5 millió(!) embert ért el a közösségi-csatornákon keresztül, a szerkesztőségünkhöz eljutott beszámolók alapján a párkapcsolati erőszak elszenvedői erről a lehetőségről nem tudnak. 

Ugyanis nem ajánlják fel a számukra, gyakorlatilag már a rendőrségen megakadályozzák, hogy a megvert nők eljussanak az Áldozatsegítő Központokba. 

Orosz Bernadett aktivista, a brutálisan megvert hatgyermekes miskolci édesanya több sorstársáról is tud, aki nem kapta meg az áldozatsegítéshez szükséges áldozati státusz igazolását. 

Ugyanis ha valamely hatóság vagy más szerv az általa nyújtott ellátás, szolgáltatás vagy támogatás igénybevételét attól teszi függővé, hogy az ellátást, szolgáltatást vagy támogatást igénylő személy áldozat-e, továbbá ha ez egyéb okból szükséges, az áldozatsegítő szolgálat e tény igazolására az áldozat kérelmére vagy hivatalból hatósági bizonyítványt állít ki az áldozati státusz igazolásához. Jellemzően az ingyenes jogi segítségnyújtás igénybevételéhez vagy az eltulajdonított okmányok pótlásához kerül felhasználásra.

Napra pontosan egy évvel azután, hogy majdnem agyonverték, folytatódik a per Orosz Bernadett ellen

Hétfőn megkezdődött az a becsületsértési per, amely azért indult Orosz Bernadett ellen, mert a brutálisan összevert hatgyermekes miskolci anyuka egy Facebook-posztjában megnevezte a támadóját. További tanulságokkal szolgál az Orosz Bernadett elleni támadás története.

Azonban, ha ezzel nincs kedve foglalkoznia az illetékeseknek, és a valószínűleg traumatizált állapotban lévő áldozatnak sem jut eszébe, vagy épp nem is tud erről a lehetőségről, akkor a segítségnyújtás is elmarad.

Annak ellenére, hogy a hatósági jegyzőkönyv az ő esetükben is, minden esetben tartalmazta azt, hogy:

"az áldozatsegítés lehetőségéről a tájékoztatást megkaptam, a területi igazságügyi hivatal áldozatsegítő szolgálat által kiadott tájékoztatót a nyomozó hatóságtól átvettem. Nem kérem, hogy a nyomozó hatóság részemre az áldozatsegítő támogatások igénybevételéhez szükséges igazolást kiállítsa"

- magyarázta az Alfahírnek Orosz Bernadett. Felidézte azt is, hogy az ő esetében is elmaradt ez a tájékoztatás, és csak a felfokozott sajtófigyelem hatására keresték meg őt már az otthonában, és tájékoztatták őt erről a lehetőségről. 

Hiába van már jelenleg Magyarországon hat Áldozatsegítő központ, ha az emberek, nem kapják meg az érdeküket jelentő, megfelelő tájékoztatást és áldozati igazolást - mondta. 

Pont Nőnapon mutatta be a Blikk annak a Horvát Orsolyának az esetét, akit szintén volt párja vert meg rendkívül brutális módon; a nőnek kitört a foga, és feldagadt a szeme. A szintén miskolci nőt akkor kihallgatták a rendőrök, majd hazamehetett. 

Mivel ismerte Orosz Bernadett elmúlt 16 hónapos munkásságát, kapcsolatba lépett vele, és kiderült, hogy az ő esetében is elmaradt a tájékoztatás, annak ellenére, hogy a jegyzőkönyvben ez szerepelt. A megvert nő addig nem is hallott az áldozati státusz igazolásáról.

Orsolya ezért visszament a rendőrségre, igaz, csak utóbb derült ki, hogy az ügye nem a Fábián kapui Miskolc Rendőrkapitányságnál, hanem az Avasi Rendőrőrs egyik nyomozójánál van.

„A rendőrségen annyira nem örültek nekem. Az Avasi Rendőrőrsön egyből felismertek, hogy ki vagyok és mondták, hogy persze, az Orosz Betti beszélte ennek is tele a fejét, azért jön ide igazolásért. Csak csinálja nekünk a munkát. Ki sem akarták adni nekem az igazolást. Csak úgy adták ki végül, hogy mondtam, erre szükségem van”

- mesélte a nő. 

Áldozatok napja - hogyan működik ma Magyarországon az áldozatsegítés rendszere?

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap pedig azóta az áldozatok napja, melyet 1993 óta Magyarországon is megtartanak. Ennek apropóján Tatár Erikát, a Budapesti Áldozatsegítő Központ koordinátorát kérdeztük, hogyan működik, illetve mi jellemzi hazánkban az áldozatsegítés rendszerét.

Ez a rendszerabúzus ékes példája

- foglalta össze Orosz Bernadett. 

Mint mondta, hiába vannak tisztességes, lelkiismeretes, szakmailag felkészült rendőrök, ha más kollégájuk nem megfelelően végzi a feladatát, nyűgnek tartva az áldozatok segítését - vélekedett az aktivista.

"Így nem jutunk előre. Így nem lesz változás. Ami az emberek érdekében, létszükséglet lenne"

- mondta. Az áldozatokat segítő Orosz Bernadett ismét hangsúlyozta az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának fontosságát, vagy egy ezzel egyenértékű irányelv kidolgozását, ami hatékonyan megvédené az erőszak áldozatait. A hatóságok számára is megkönnyítené a helyzetet egy iránymutatás, stratégiai elv, mert jelenleg jól látható, tapasztalható, hogy nincsenek felkészülve a kapcsolati/családon belüli erőszak eseteire az áldozatokkal találkozó rendőrök - tette hozzá.