Orosz javaslatra fegyverszünet jöhet Szíriában

Bár kevés esély van rá, hogy keresztülmenjen a kezdeményezés, az orosz fél bízik benne, hogy március 1-jétől megvalósulhat a fegyvernyugvás.

A feleknek eddig semmiről sem sikerült megállapodniuk - tette hozzá a Reuters által idézett illetékes, aki szerint Washingtonnak kétségei vannak az orosz javaslat bizonyos elemeivel kapcsolatban.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New Yorkban azt mondta, hogy "nagyon fontos" tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal, egyebek közt a polgárháború sújtotta Szíria humanitárius helyzetének javítására teendő lépésekről.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor a tűzszünet körvonalaira vonatkozó egyik kérdésre azt válaszolta, hogy a csütörtökön kezdődő müncheni konferencia előtt, senki sem fog az egyes javaslatok tartalmi részleteiről nyilatkozni.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökség beszámolója szerint kijelentette: "Készek vagyunk megvitatni a tűzszünet körülményeit Szíriában. Ezért utazunk Münchenbe, hogy tárgyaljunk erről".

A diplomata hozzátette: a Szíria-közi genfi tárgyalások felújítása a szíriai ellenzék "rijádi csoportjának" álláspontjától függ (ezzel Szaúd-Arábiára, és a konfliktusban direkt, vagy indirekt módon érdekelt szövetségeseire utalt - a szerk.). Szerinte ugyancsak ők a felelősek az idei genfi tárgyalások első fordulójának kudarcáért is. Nekik kellene feltenni a kérdést, hogy február 25-én újrakezdődik-e a párbeszéd - mondta az orosz külügyi tisztviselő, és úgy vélekedett, hogy a szíriai kormány készen áll erre.

Az al-Jazeera forrásai ugyanakkor úgy értesültek, hogy a fegyverszüneti javaslat valószínűleg süket fülekre fog találni az amerikai koalíciónál, mivel a nyugati hatalmak attól tartanak, hogy a fegyvernyugvást megelőző időszak elegendő lesz arra, hogy az Aszadhoz hű erők végső katonai győzelmet arassanak a térségben, ami arra kényszerítené az ellenérdekelt feleket, hogy a szíriai elnökkel folytassanak tárgyalásokat, akire így nem tudnának kompromisszumokat kényszeríteni.

A bajor fővárosban rendezendő konferencián az Egyesült Államok és Oroszország mellett Szaúd-Arábia, Irán és Törökország is részt vesz. A január végi genfi Szíria-tárgyalások kudarca óta először találkozik majd egymással John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

John Kerry február eleje óta naponta sürgeti a szíriai fegyverszünet kihirdetését, valamint azt, hogy az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők biztosítsák a segélyszállítmányok eljuttatását Aleppóba.

A várost ostromló kormányerők ugyanis teljesen körbezárták a lázadók által kézben tartott negyedeket, és az ENSZ emiatt egy újabb humanitárius katasztrófa bekövetkeztétől tart. Segélymunkások szerint a még mindig kétmillió embernek otthont adó Aleppó vízellátása megszűnt. Szíriai katonai és kormányzati források ugyanakkor jelezték, hogy az Aleppó bevételéért folytatott ütközetet nem szándékoznak leállítani (ez katonai szempontból nem is lenne indokolt, hiszen a hadműveletek hamarosan célt érnek - a szerk.).

Moszkva ugyanakkor kritizálta az amerikaiakat, amiért Washington nem adja ki nekik a térségben felderített ISIS támaszpontok és elosztó központok koordinátáit, főleg annak fényében kifogásolták ezt az eljárást, mert az utóbbi napokban ismét fölerősödtek azok a  hangok, melyek civil célpontok bombázásával vádolják az orosz légierőt.